Un obicei vechi păstrat până azi, ce indică începutul toamnei, este transformat într-o frumoasă sărbătoare: Răvășitul oilor. Pentru al șaselea an la rând, în stațiunea Slănic Moldova, într-un peisaj superb, pe Muntele Bolovanu, va avea loc Răvășitul oilor, un eveniment organizat de Ferma Stâna Dacilor în colaborare cu Primăria Slănic Moldova. Oaspeții evenimentului vor fi așteptați cu mese întinse, produse tradiționale, degustări de vinuri, concursuri atractive, expoziție de animale și câte și mai câte. Voia bună va fi asigurată de numeroși artiști, printre care se numără și îndrăgita interpretă de muzică populară Margareta Clipa, și ansambluri folclorice din tot județul.

Bacii s-au întors cu turmele de la munte și-i vor îmbia pe participanți cu bulz, pastramă cu mămăliguță și brânză de burduf în coajă de brad și multe alte bunătăți, care mai de care mai apetisante. Nu va lipsit, desigur, nici mustul dulce.

Pe tarabe se vor găsi toate roadele muncii de-o vară a ciobanilor: caș, urdă, telemea și brânză în coajă de brad. Pe grătare vor sfârâi pastrama, bulzul auriu și micii, iar ceaunele vor fi pline ochi cu tochitură.

Festinul, aromele îmbietoare și voia bună vor atrage mai mult ca sigur ca un magnet turiștii, cum s-a întâmplat și la edițiile trecute.

 „Răvășitul oilor este o sărbătoare a tuturor, nu doar a turiștilor. Este o sărbătoare pentru proprietarii de oi, pentru toți ceilalți membri ai comunității, pentru toți cei care doresc să petreacă câteva clipe de relaxare în mijlocul naturii. Mă bucur că prin acest eveniment au reușit să reînviem o veche tradiție – răvășitul oilor. Urcatul și coborâtul oilor din munte era o sărbătoare deosebită, în care se sfințeau turmele, în fiecare casă era prilej de mare bucurie și satisfacție. Am zis să nu se piardă tradiția și cum tineretul nu mai e interesat de această activitate, încercăm să le arătăm ce înseamnă oieritul în realitate”, ne-a declarat Liana Ciurlică, administrator Ferma Stâna Dacilor și gazda evenimentului.

Sărbătoarea va ține trei zile, începând de vineri, 8 octombrie, până duminică, 10 octombrie. (foto mare: imagine ilustrativă)