Toader Găureanu este unul dintre inițiatorii proiectului privind înființarea Companiei de Energie, Rafinare și Petrochimie (CERP) Moldova, despre care s-a vorbit pentru prima dată în toamna anului trecut.

Fost director general la RAFO și director energetic la Carom, Toader Găureanu vorbește pentru prima dată în mod public despre proiectul CERP și avansează și o sumă care ar fi necesară pentru implementarea proiectului, totul într-un interviu acordat publicației Deșteptarea.

Găureanu spune că pentru funcționarea CERP este nevoie de o investiție de peste 2 miliarde de euro!

Am fost la întâlniri cu ambasadorii de la noi ai Chinei și Iranului, am intrat în discuții cu o companie de petrol din Iran. O prezentare a fost înaintată mai multor posibili investitori, e vorba de un necesar de peste două miliarde de euro de investit aici. Am discutat cu posibili investitori din China, mai precis cu Banca de Investiții a Chinei, din Orientul Apropiat – în Bahrein discuțiile s-au purtat cu o companie de stat – și cu alții. Încercăm să-i facem să înțeleagă că într-un proiect viabil întreprinderile nu pot exista una fără cealaltă”, a spus Toader Găureanu, pentru sursa citată.

CERP Moldova ar trebui să reunească sub aceeași umbrelă combinatele RAFO Onești, Carom Onești, UTON Onești, care odată erau parte a Platformei Petrochimice Borzești.