La data de 14 ianuarie, în jurul orei 20.30 ora 20:18, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Moinești au fost sesizați, prin SNUAU 112, despre faptul că, un bărbat de 58 de ani, din comuna Balcani, şi-a agresat soţia la domiciliu.
La faţa locului polițiștii au constatat că, în seara zilei de 14 ianuarie a.c., în jurul orei 20:00, în timp ce se afla la domiciliu împreună cu soția sa, de 54 de ani, pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi în urma unor discuţii contradictorii, bărbatul ar fi lovit-o şi i-ar fi adresat ameninţări.
De asemenea, din cauza faptului că bărbatul se manifesta agresiv şi prezenta tulburări de comportament s-a procedat la imobilizarea acestuia, solicitarea unei ambulanţe şi transportarea acestuia la spital.
Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe şi ameninţare.
Totodată, având în vedere starea de temere creată victimei, în urma probelor administrate şi a chestionarului evaluării riscului întocmit conform Legii nr. 217/2003, a fost emis un ordin de protecţie provizoriu pentru o durată de 5 zile, prin care s-a dispus evacuarea din locuinţă a bărbatului şi interdicţia de a se apropia la o distanţă mai mică de 100 de metri de locuinţa femeii şsau de a o contacta pe aceasta în orice mod.
RECOMANDĂRILE POLIȚIȘTILOR ÎN CAZURILE DE VIOLENȚĂ ÎN FAMILIE:
Violența în familie, fie ea emoțională, fizică sau de orice altă natură, provoacă traume victimelor și celorlalți membri ai familiei. Ordinul de protecție provizoriu emis de Poliție a adus noi orizonturi de acțiune pentru o intervenție promptă a polițiștilor, în principal prin posibilitatea de a îndepărta agresorul din locuința comună.
Acesta poate fi emis direct de polițist, având un caracter executoriu, fără termen și fără somație și o valabilitate de cinci zile, perioadă în care victima poate solicita instanței emiterea unui ordin de protecție cu o durată de până la șase luni.
Polițiștii vă sfătuiesc ce să faceți dacă sunteți victima violenţei domestice!
- Să vă faceți un plan de siguranţă care să conţină persoanele cu care puteți discuta despre abuz, care vă pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care vă pot consilia şi sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le puteți da spre păstrare documentele importante, bani etc, numerele de telefon la care puteți apela la nevoie, lista cu obiectele de care aveți nevoie în cazul în care trebuie să plecați.
- Să vă prezentați la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal. Încadrarea juridică a faptei se face în funcţie de numărul zilelor de îngrijiri medicale.
- Să vă prezentați imediat la Poliţie pentru a depune plângere.
- Să vă adresați Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor.
- Să nu vă retrageți plângerea.
- Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care vă apăra de agresor. Apelați numărul de urgență 112! (sursa: IPJ Bacău; foto: imagine ilustrativă)