Până la sfârșitul anului 2019, când se vor fi finalizat lucrările de investiții anunțate de RAJA Constanța la Onești, municipiul de pe Trotuș va beneficia de una dintre cele mai moderne stații de epurare a apei, iar oneștenii vor bea cea mai pură apă din țară.

Oneștenii vor bea cea mai pură apă din România, după ce RAJA Constanța, operatorul sistemului de apă și canalizare din oraș de la 1 iunie, va construi de la zero o nouă stație de epurare, bazată pe una dintre cele mai moderne tehnologii existente pe piață.

Stațiile de epurare cu membrane ultrafiltrante – o astfel de stație urmează a fi pusă pe picioare și la Onești – permit eliminarea bacteriilor în proporție de 99%, tocmai datorită utilizării membranelor ultrafiltrante, dimensiunile porilor fiind chiar și de 0,04 microni! Cu o astfel de tehnologie, chiar și virușii pot fi separați prin absorbție!

Trebuie precizat că datorită calității apei obținută prin utilizarea acestui procedeu, aceasta are un potențial ridicat de reutilizare atât pentru aplicațiile municipale cât și pentru cele industriale, ceea ce poate conduce la economii însemnate de apă. De exemplu, apa rezultată în urma procesului de epurare poate fi foarte ușor folosită pentru sisteme de irigații.

O astfel de stație de epurare cu membrane ultrafiltrante nu mai există în România, la Onești urmând a fi construită în premieră în țara noastră!

De altfel, directorul general al RAJA Constanța, Felix Stroe, s-a deplasat în Ungaria, unde a fost deja implementată tehnologia de epurare pe membrane ultrafiltrante, pentru a se convinge personal de eficiența unei astfel de stații de epurare. “Apa rezultată în urma epurării poate fi chiar bună de băut. De altfel, colegul meu (n.r. – directorul de investiții, Ion Preda) a și băut un pahar!”, a spus acesta.

Într-adevăr, ultrafiltrarea, ca și element central al tehnologiei, face ca apa epurată să fie lipsită de materii solide în suspensie, fosfor sub formă de precipitat, bacterii, ulei și grăsimi emulsionate, macromolecule și coloizi.

Înlocuirea stației de epurare de la Jevreni cu una complet nouă și ultramodernă a fost prinsă încă de la început în planul de investiții al RAJA la Onești. Punerea în funcțiune a acestei investiții și a tuturor celorlalte anunțate în momentul preluării sistemului de apă al orașului (vor fi investiții de peste 50 de milioane de euro!) este prevăzută pentru primăvara lui 2019.