Polițiștii de investigații criminale din Moinești au pus în executare trei mandate de percheziție pe raza județului Vrancea.
La locuința unui tânăr de 31 de ani, polițiștii au identificat mijloace materiale de probă privind furtul a două bovine aparținând unui bărbat din Moinești. Ulterior, din cercetări a rezultat că, cele două bovine au fost identificate la domiciliul unui bărbat de 42 de ani din județul Galaţi, urmând a fi predate păgubitului.
În urma administrării probatoriului s-a reţinut că, la data de 19 martie a.c., doi tineri, de 28 și 33 de ani, din Moinești, s-ar fi deplasat pe islazul din localitate, de unde ar fi sustras două bovine lăsate nesupravegheate şi pe care, în urma unei înţelegeri prealabile privind valorificarea lor, le-ar fi comercializat, la aceeaşi dată, către tânărul de 31 de ani, din județul Vrancea.
Acesta le-ar fi încărcat şi transportat cu o autoutilitară, plătind în schimbul celor două animale suma de 3.550 lei.
Faţă de bănuitul de 33 de ani s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă, fiind escortat şi depus în arestul I.P.J. Bacău.
Cauzele şi condiţiile care favorizează şi generează furturile de animale sunt:
– neglijenta în asigurarea locurilor unde sunt adăpostite animalele, în cadrul gospodăriilor;
– lăsarea liberă a animalelor la păşunat sau pe islazuri, fără a fi organizată paza acestora; – neasigurarea corespunzătoare a iluminatului public în localităţi, a gospodăriilor, a perimetrelor zonelor zootehnice, precum şi lipsa sistemelor de pază şi alarmare corespunzătoare;
– lipsa de vigilenţă a paznicilor sau lipsa pazei la fermele de creştere a animalelor şi păsărilor.
Pentru ca bunurile dumneavoastră să nu cadă în mâna infractorilor, vă sfătuim să întreprindeţi următoarele măsuri pentru a zădărnici intenţiile hoţilor:
- nu lăsaţi animalele nesupravegheate la păşunat pe islaz sau pe câmp;
- când intraţi în contact cu persoane dornice să cumpere animale, încercaţi să reţineţi, pe cât posibil, semnalmentele acestora sau numerele de înmatriculare ale autovehiculelor cu care se deplasează;
- dacă plecaţi de la domiciliu pentru o perioadă de timp, rugaţi un vecin sau o persoană de încredere să vă supravegheze curtea şi locuinţa;
– nu amplasaţi grajdurile sau adăposturile de animale la distantă mare de locuinţe sau în locuri izolate, fără să asiguraţi paza acestora. (sursa: IPJ Bacău; foto: imagine ilustrativă)