O tânără din Onești care se deplasa cu mașina pe bulevardul Republicii a fost oprită în trafic de un echipaj de poliție, zilele trecute, în dreptul benzinăriei Rompetrol, pentru o verificare în contextul pandemiei de coronavirus și a restricțiilor de circulație impuse de autorități. Tânăra avea asupra ai declarația pe propria răspundere pe care orice cetățean are obligația de a o completa înainte să iasă din casă, dar chiar și așa tot s-a ales cu o amendă de 2.000 de lei  (1.000 de lei în 15 zile), polițistul considerând că documentul a fost completat greșit.

Considerându-se nedreptățită, tânăra a relatat cele întâmplate pe o rețea de socializare, postarea fiind însoțită și de o poză a declarației pe care o prezentase oamenilor legii cu ocazia controlului (n.r. – postarea a fost ștearsă între timp). În declarația sa, tânăra trecuse denumirile a patru magazine și a unei stații peco, fără să precizeze și adresele unităților economice.

Polițiștii au explicat că femeia a fost amendată atât pentru că documentul prezenta ștersături în dreptul datei (ca să nu completeze o nouă declarație, data veche fusese ștearsă și trecută cea actuală), cât și pentru faptul că simpla enumerare a unor magazine îi permitea practic să colinde tot orașul (unele marketuri, cum ar fi Lidl, Penny, Profi au deschise în Onești mai multe unități).

“Așa cum se observă din declarația postată pe rețeaua de socializare de către persoana în cauză, se poate constata că aceasta a trecut denumirile a patru magazine, locații care acoperă aproape întreg municipiul Onești. De asemenea, data trecută pe declarație era modificată. Având în vedere cele menționate, polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale a persoanei în cauză”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, subcomisar Gabriela Ciobanu.

CUM COMPLETEZI DECLARAȚIA CA SĂ FII SIGUR CĂ NU IEI AMENDĂ?

Vizavi de această situație, în urmă cu câteva zile anumite formulări și restricții din Ordonanțele Militare au fost explicate de Poliția Română, în urma unor întrebări adresate atât de mass-media cât și de cetățeni.

Astfel, la întrebarea “Putem completa mai multe locuri de deplasare, atunci când ieşim din casă? Să scriem, de pildă, în declaraţia pe proprie răspundere, că mergem la magazin, dar că, pe drum, trecem şi pe la farmacie?”, răspunsul oferit a fost următorul: “Formularul declarației pe propria răspundere are o rubrică unde se completează locul/locurile deplasării, în acest sens se vor menționa locurile în care persoana se deplasează, în ordinea în care aceasta intenționează să-și desfășoare traseul. Astfel, se pot menționa mai multe locuri.”

Declarația pe proprie răspundere se completează de fiecare persoană care iese din casă și trebuie să conțină informații și motive reale pentru motivul părăsirii domiciliului. Chiar dacă nu locuiți la adresa din buletin sau cu forme legale într-un oraș, trebuie să treceți în declarație adresa reală de unde plecați și spre care vă deplasați.

De exemplu, să presupunem că sunteți din București, dar locuiți în Onești, pe strada Buciumului, nu aveți flotant sau buletinul schimbat la această adresă, mai precis nu locuiți la adresa din buletin, și vreți să mergeți la magazin pentru aprovizionare.

Pașii pe care trebuie să-i urmați sunt foarte simpli. Completați numele complet, data nașterii, adresa unde locuiți (chiar dacă nu este cea din buletin). Iar în câmpul “Locul/locurile deplasării” treceți cât mai clar unde mergeți. Nu scrieți expresii de forma “Magazin”, ci scrieți magazinele și strada pe care se află acestea. Exemplu: Penny, str. Trotușului; Lidl, str. Cireșoaia; Nevila, Carrefour Market, str. Calea Mărășești. (foto: arhivă)