Oneșteanul Mihai Alexandru Ișvanca (27 de ani) a fost condamnat pentru infracţiuni informatice şi fraude financiare, fiind acuzat că a furat datele personale ale clienţilor unor mari companii. Acelaşi  tânăr a spart şi sistemul informatic al poliţiei din Washington, preluând controlul camerelor de supraveghere, cu câteva zile înaintea ceremoniei de învestire a preşedintelui Donald Trump, scrie adevarul.ro.

Potrivit sursei citate, Tribunalul Bacău a decis condamnarea la 4 ani şi 10 luni de închisoare în regim de detenţie a lui Mihai Alexandru Işvanca, pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals informatic în formă continuată, transmitere neautorizată către altă persoană o oricăror date de identificare şi efectuarea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Alături de Işvanca a fost condamnat pentru infracţiuni similare şi Vlad Găluşcă, care a primit o pedeapsă de doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare.

Îșvanca a contestat sentința Tribunalului Bacău, dosarul fiind înaintat Curții de Apel pentru judecarea căii de atac.

BUCHETE URIAȘE DE FLORI OFERITE MAMEI SALE, PLĂTITE CU CARDURILE CLIENȚILOR COMPANIILOR APPLE, PAYPAL SAU AMAZON, CĂRORA LE FURA DATELE PERSONALE

Mihai Alexandru Işvanca a fost vizat de o amplă anchetă a procurorilor DIICOT din România, fiind acuzat că a reuşit să fure datele personale ale clienţilor unor mari companii internaţionale, accesându-le conturile bancare.

Ancheta autorităţilor române a fost declanşată în urma unei plângeri formulate de către administratorul unui magazin de flori online. Hackerul avea o pasiune aparte: să trimită mamei sale buchete uriaşe cu flori, pe care le comanda online (produse cosmetice, haine, comenzi online de mâncare şi altele) şi le achita cu cardurile clienţilor companiilor cărora le fura datele personale. Buchete de trandafiri cu câte 100 de fire, crini imperiali sau aranjamente sofisticate erau livrate la mama hackerului din Oneşti, însoţite cu mesaje prin care fiul îşi exprima dragostea faţă de ea.

După ce mai multe comenzi au fost refuzate la plată de către băncile emitente ale cardurilor, pentru suspiciuni de fraudă, administratorul magazinului de flori a formulat plângere la Poliţie.  Ancheta procurorilor DIICOT avea să scoată la iveală o amplă activitate informatică infracţională.

Hackerul oneștean (zis și Bobo) era un client fidel al cumpărăturilor online, pe care le achita cu cardurile altor persoane.  Potrivit anchetatorilor, în perioada noiembrie 2013 – iulie 2014, în timp ce se afla în judeţul Bacău, Işvanca a desfăşurat mai multe acţiuni de phishing, respectiv a creat, modificat mai multe pagini web false ce imită paginile web a diferite companii (respectiv www.gov.uk – HM Revenue and Customs, www.paypal.uk , www.apple.com, www.lloydsbank.uk şi, sub diferite pretexte false, se solicita destinatarilor să acceseze un link care îi direcţiona către o altă pagină web – respectiv un script web shell conex scrisorii şi care a fost setată de acesta în codul sursă al paginii ce conţinea un formular pentru introducerea de către destinatarii mesajului a unor date personale. (foto: facebook.com)

Articolul integral AICI