Festivalurile Electric Catle și UNTOLD s-ar putea organiza în această vară, iar accesul s-ar putea face pe baza dovezii vaccinării sau a unui test negativ. Singura condiție este ca cel puțin 5 milioane de români să fie vaccinați până în luna iunie, potrivit unor surse guvernamentale, scrie observatornews.ro.

În această vară, festivalurile Electric Castle și UNTOLD și-ar putea redeschide porțile, însă, accesul s-ar putea face pe baza certificatului de vaccinare sau al unui test negativ. Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Florin Cîțu așteaptă o propunere, în acest sens, de la organizatori. Condiția este ca până în luna iunie să fie vaccinați cel puțin 5 milioane de români, mai susțin aceleași surse.

Totodată, există discuții despre posibilitatea renunțării la masca de protecție, pe plajă, începând din luna iunie și eliminarea procentului de ocupare de 70% în hotelurile de pe litoral.

Ministerul Culturii a publicat, vineri, un ordin cu noile reguli după care s-ar putea desfăşura evenimentele de la noi din ţară. Există două scenarii.

Primul scenariu prevede ca evenimentele să fie desfăşurate indiferent de rata de infectare şi cu un număr nelimitat de participanţi. Regula se aplică atât pentru evenimentele în aer liber, cât şi pentru cele din interior. Atenţie însă, toţi participanţii vor trebui să prezinte dovada că nu au coronavirus. Este nevoie de un certificat de vaccinare, un act medical care să ateste că au trecut prin boală sau un test PCR negativ. De asemenea, vor avea posibilitatea să facă un test rapid.

În al doilea scenariu se ţine cont de rata de infectare. Numai că spectatorii nu trebuie să prezinte nicio dovadă medicală. În localităţile unde rata e sub 3 cazuri la mia de locuitori, se vor putea organiza evenimente în aer liber cu 500 de participanţi, iar acolo unde rata de infectare e cuprinsă între 3 şi 7.5 cazuri, se vor putea ţine evenimente cu 300 de oameni. Pentru evenimentele din spaţiile închise, în localităţile unde rata de infectare e sub 3 cazuri la mia de locuitori, se vor putea ocupa doar două treimi din capacitatea spațiului, dar fără să existe mai mult de 500 de spectatori. Acolo unde rata e cuprinsă în 3 şi 5 cazuri la mie, organizarea și desfășurarea activităților cultural-creative în spații închise este permisă fără a depăși o jumătate din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 300 de spectatori. Iar acolo unde rata e cuprinsă între 5 şi 7,5 cazuri va putea fi ocupată doar o treime din capacitatea spațiului şi nu vor avea voie mai mult de 200 de spectatori.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, pe 5 aprilie, că România ar putea începe să revină la normalitate începând cu 1 iunie. Restricţiile ar putea fi ridicate una câte una, în ordinea inversă adoptării, însă pentru acest lucru trebuie să fie vaccinaţi peste cinci milioane de români. (sursa: imagine ilustrativă)