Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene vor putea încasa încă o jumătate de salariu dacă atrag fonduri europene, notează stirileprotv.ro.

‘Sporul de hărnicie” pentru ei ar putea să se dubleze chiar din februarie față de cât este acum, a decis Guvernul.

Miza stimulentului salarial este că România să nu piardă 29 de miliarde de euro puse la dispoziție de Comisia Europeană până în 2026. La această sumă uriașă se adaugă și alte miliarde pe care țara noastră le va rata, dacă nu încheie cu succes proiectele în 2023 – ultimul an de grație.

Pentru a-i face pe edili și pe șefi de consilii județene să atragă mai mulți bani europeni, Guvernul a decis să le dea în plus cu până la 50% din leafă dacă au succes. Asta înseamnă o dublare față de sporul maxim de până acum.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Am uniformizat sporul pe care îl acordăm pentru gestionarea proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă, atât pentru primari şi preşedinţii de CJ, de la 25% la 50%// este nefiresc că primarul care răspunde în primărie de tot ce înseamnă portofoliul de proiecte europene să primească mai puţin decât subordonaţii săi.”

”Spor” pentru atragerea de fonduri europene va fi și pentru cei care ocupă funcții de viceprimar și vicepreședinte de consiliu județean. Banii ar urma să fie acordați chiar din februarie, dacă vor fi stabilite criteriile de performanță. Ele vor ține cont de numărul de contracte încheiate, de valoarea lor și de tipul lor. Proiectele de infrastructură sunt cele care vor conta cel mai mult.

Mai puțin de 100 de localități au în prezent proiecte în derulare cu fonduri europene din perioada 2014-2020.

Au fost încheiate 5.690 de contracte cu fonduri europene, aflate acum în diferite stadii realizare. În total, dacă toate s-ar concretiza, România ar urma să absoarbă 11 miliarde de euro.

Acum, același spor, de cel mult 50%, este încasat de funcționarii publici care gestionează bani europeni. (foto: captură video)