RAFO Onești a fost scoasă la vânzare de către administratorul judiciar, iar din informațiile UNU pe Trotuș s-ar fi cumpărat un singur caiet de sarcini pentru licitația care a avut termen scadent ieri (n.r. – vineri, 13 aprilie), însă compania respectivă nu a depus și garanția de 2 milioane de dolari, pentru a se înscrie automat la licitație.

Firma care ar fi cumpărat caietul de sarcini, dar nu a depus și garanția de 2 milioane de dolari, provine din Luxemburg și se numește ROYAL LUXENBOURG SOPARFI SA.

Luxemburghezii nu sunt singurii care doresc să achiziționeze pachetul majoritar de acțiuni al RAFO Onești, pe care administratorul judiciar l-a scos la vânzare la prețul de 60 de milioane de dolari, fără TVA.

Un consorțiu format dintr-o companie australiană – Renewable Industries Middle East Limited – și o companie sud-coreeană – KST Partners Ltd “are un interes expres în ACHIZIȚIONAREA sau acordarea dreptului de a exploata rafinăriile petrochimice în România și, în special, RAFO Onești”, după cum se arată într-o scrisoare adresată administratorului judiciar al RAFO, Bogdan Gorde.

Mai mult decât atât! Tot pe surse, am aflat că australianul care conduce acest consorțiu (KST-RIMEL), Gus De Angelis, ar fi inspectat personal rafinăria din Onești, de care s-ar fi arătat foarte mulțumit.

“Eu, Gus De Angelis, în calitate de președinte al RIMEL, doresc să intrăm imediat în negocieri cu personalul adecvat pentru a defeni termenii și baza unei astfel de achiziții”, i-a scris președintele RIMEL administratorului judiciar al RAFO Onești.

RIMEL are deschise mai multe centre operative în lume, printre care la Adelaide și în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Faptul că la licitația de vineri, 13 aprilie, nu s-a prezentat nimeni, este cât se poate de ușor de explicat.

La următoarea licitație – care va avea loc pe 27 aprilie – prețul de pornire va fi de “numai” 50,5 milioane de dolari, fără TVA, cu aproape 10 milioane de dolari mai puțin decât prețul inițial, bani care înseamnă foarte mult și pentru cei mai mari bogați ai lumii.

Pe lângă cele două companii, la licitația de pe 27 aprilie s-ar putea prezenta și o companie ucraineană – Ukrneftemash EPC LLC, din Harkov, care și-a manifestat la rândul ei interesul de a cumpăra RAFO Onești.