Liberalizarea pieţei de energie este în continuare o enigmă pentru mulţi oameni. Din cei aproape șase milioane de consumatori, câţi erau pe piaţa reglementată la finalul lui decembrie, doar 200.000 au trecut în cea concurenţială. Ceilalţi primesc facturi mai mari chiar şi cu 26%, notează observatornews.ro.

Oamenii n-au înţeles ce au de făcut şi s-au trezit cu facturi mai mari. Furioşi şi confuzi, au stat din nou la cozi la sediile furnizorilor de energie electrică.

Nici într-o lună, nici în două, nici în trei şase milioane de oameni nu se pot muta de pe o zi pe alta”, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Este o lipsă de informare în continuare. E păcat pentru că, practic, plătesc degeaba un tarif penalizator. Autoritatea care ar fi trebuit să facă cel mai mult pentru consumatori este ANRE”, a precizat un expert în energie.

În timp ce mulţi au primit facturi umflate, cu un număr estimat de kilowaţi chiar şi de trei ori mai mare decât cel obişnuit, ANRE nu a oferit niciun fel de explicații.

“Este un fenomen care acum apare la suprafaţă. Au trecut nişte date în calculator, iar acum când practic se schimbă furnitzorul şi practic trebuie să ajungem la un index de zi apar aceste probleme”, a menționat un alt expert în energie.

Soluţia pentru a scăpa de scumpiri este una singură: să trecem pe piaţa concurenţială. Altfel plătim facturi mai mari chiar şi cu 26%. (foto: imagine ilustrativă)