Executivul va modifica legea energiei electrice şi a gazelor naturale, după 15 ianuarie, și va stabili clar ce trebuie să facă furnizorii de energie cu cei 6 milioane de clienți casnici care pe 31 decembrie erau încă pe piața reglementată. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Digi24, potrivit digi24.ro.
Ministrul s-a arătat nemulțumit de faptul că mulți români vor plăti mai mult la curent, deoarece nici ANRE, nici furnizorii nu au fost în stare să le explice oamenilor ce au de făcut pentru ca facturile lor să nu explodeze.
„Prin ordin ANRE s-a stabilit greșit, după părerea mea, ca toți consumatorii din regim reglementat să treacă în serviciu universal, care e o excepție, nu o regulă, la un preț mai mare, după care să se aștepte ca oamenii să opteze pentru un furnizor de pe partea concurențială.
Mie mi se pare greșită această abordare și am spus și aseară că ne gândim ca, după 15 ianuarie, adică săptămâna viitoare, dacă ANRE nu rezolvă această problemă să modificăm legea energiei prin OUG și să spunem negru pe alb: toți clienții din regim reglementat vor beneficia de preț din piața concurențială a furnizorului, cel mai bun preț de pe piață din ofertele furnizorului”, a spus ministrul la Digi24.
Astfel, spune Popescu, oamenii nu vor mai fi nevoiți să stea la cozi, mai ales în condiții de pandemie.
„Să nu le fie mai teamă că nu vor putea încheia un contract în timp util și vor rămâne în serviciu universal câteva luni și lucrurile se rezolvă, după au opțiunea să schimbe furnizorul, dacă apare altul pe piață la un preț mai bun. Mi se pare un lucru de bun simț, poate să-l facă autoritatea de reglementare, să schimbe acel ordin. Dacă nu-l va face, vom interveni legislativ și îl vom face.
Nu-i sfătuiesc pe oameni să stea la coadă, e aiurea. Că s-a prelungit cu 3 luni nu va rezolva problema, 6 milioane de oameni nu se pot muta nici în 3 luni de pe un serviciu pe altul”, a spus el.
În prezent, cine nu face nicio alegere, adică nu optează pentru o ofertă concurențială de la actualul furnizor sau pentru una de la alt furnizor, va avea facturi mai mari chiar și cu 14 lei, la un consum mediu lunar de 100 kWh. (foto: imagine ilustrativă)