CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) are o rețea de camere de supraveghere care ar putea fi folosite și cu rolul de radare fixe din 2019. Sistemul funcționează cu ajutorul unor senzori montați în asfalt.

Este vorba despre camerele de supraveghere cu ajutorul cărora sunt depistați șoferii care nu au achitat rovinieta. Aceste camere au urma să fie prevăzute și un detectoare radar, care vor înregistra și vor calcula pe loc viteza mașinilor din trafic.

Un șofer care rulează cu o viteza mai mare decât cea maximă admisă poate fi cronometrat cu radarul fix atunci când roțile din față ale autoturismului ajung la senzorul din asfalt. În continuare, sistemul va calcula timpul parcurs până la următorul senzor, care este situat la 2,5 metri distanță de primul. Dacă sistemul ar fi operațional, camerele CNAIR ar putea fi folosite și pe post de radare fixe.

Pe raza județului Bacău există trei astfel de camere de supraveghere ale CNAIR, pe care ar urma să fie amplasate și radare fixe: DN – Sănduleni, DN 15 – Gârleni, DN 2 – Nicolae Bălcescu.