UPDATE – 10.22: După publicarea articolului, am fost contactați din partea Primăriei Onești pentru următoarele precizări: “Trebuie menționat că fasolea și cârnații sunt sponsorizări venite din partea mai multor agenți economici care au dorit să se implice, nu s-a ținut cont de niciun criteriu politic și de altă natură. Iar banii alocați pentru acest eveniment de la bugetul local nu este nevoie să se se cheltuie în întregime”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Dacă anul trecut oneștenii care au ales să petreacă Ziua Națională în stradă au fost așteptați de oamenii Primăriei cu sute de litri de vin fiert și de ceai cald, de această dată municipalitatea a gândit un meniu și mai bogat pentru popor, constând în aproape 2.000 de porții de fasole cu cârnați.

Bineînțeles, fasolea și cârnații nu vor scoate din meniu vinul fiert și ceaiul, care se servesc în mod constant populației de 1 Decembrie, în orașele mai mici.

“Fasolea și cârnații sunt fix ceea ce ne trebuia, ca să uităm de problemele pe care le avem și care nu se mai sfârșesc niciodată în orașul acesta!, a ironizat demersul autorităților un pensionar, în momentul în care a aflat despre intențiile primarului. “Da’ o să merg și eu la spectacol, că doar n-o să stau în casă toată ziua! M-am săturat de cât stau în casă, a mai adăugat bărbatul.

Pentru sărbătoarea zilei de 1 Decembrie, autoritățile locale oneștene, cu aprobarea consilierilor locali, au atribuit anul acesta suma de 19.000 de lei (190 de milioane de lei vechi).

Sărbătoarea zilei de 1 Decembrie va cuprinde mai multe momente: dimineață, în jurul orelor 11.00, oneștenii sunt invitați să participe la ceremonia depunerii de coroane de flori la monumentul Regina Maria (de lângă Primărie), iar spre seară va avea loc un spectacol de muzică populară, în același loc. Ziua se va încheia cu aprinderea iluminatului festiv de sărbători.

Suma alocată de Primăria Onești pentru sărbătorirea zilei de 1 Decembrie de anul acesta (19.000 de lei) rivalizează cu ale mai multor orașe reședințe de județ. De pildă, la Tg. Jiu, oraș care, potrivit recensământului din 2011, are 82.000 de locuitori (față de numai 39.172 de locuitori, cât ar avea Oneștiul conform aceleiași surse) s-a alocat un buget de aproximativ 22.000 de lei, în condițiile în care și acolo se vor servi cârnați cu fasole, murături, vin fiert.