Fostul director al RAFO, Toader Găureanu, și omul de afaceri oneștean Vivian Oancea au purtat mai multe discuții cu demnitari chinezi și reprezentanți ai unor companii chineze, chiar în China, privind proiectul înființării Companiei de Energie, Rafinare și Petrochimie (CERP) Moldova, menit să readucă la viață Platforma Petrochimică Borzești.

Despre proiectul CERP Moldova s-a vorbit prima dată în toamna anului trecut, dar iată că lucrurile avansează ușor-ușor, cel puțin asta susține omul de afaceri oneștean Vivian Oancea, într-o postare pe Facebook, după mai multe întâlniri avute în China cu persoane extrem de importante dintr-o țară al cărui ritm de creștere al economiei este amețitor.

“Conceptul de complex petrochimic este absolut valabil după vizita în China . Pe această gândire, noi, mai mulți colegi, am început proiectul CERP Moldova de la concluzia că el trebuie armonizat aproximativ la forma în care a fost platforma industrială cu ani în urmă. Adică arhitectura lui trebuie să fie asemănătoare cu ce a fost la Borzești. Desigur, propunem unități noi de producție, tehnologii noi, sisteme de operare mai moderne. Proiectul a fost salutat de Ministerul Afacerilor Externe al Chinei prin intermediul domnilor Wang Tieshan, vicepreședinte permanent al Asociației de Prietenie China-România, domnul Hongwei Lü, directorul pentru Europa, Fengqiang Zuo, director Departamentul Afacerilor pentru Europa din China, Sinopec – cea mai mare companie de produse petrochimice din lume – prin intermediul domnului Huang Xin, vicepreședinte, și domnul Zhen Dongfeng, director pentru Afaceri Internationale, Kelgary Company, prin domnul Steve Zhao, Ambasada României în China, prin domnul ambasador Basil Vasilică Constantinescu și domnișoara Eliza Statina, secretar Secția Comercială a României în China, Institutul Cultural Român din Beijing, prin intermediul domnului director Constantin Lupeanu, și doamna Antonina Ciuceanu, coordonator proiecte. Din echipa noastră au făcut parte reprezentanți ai statului român, al căror rol este foarte important”, a scris Vivian Oancea, aflat în China împreună cu Toader Găureanu, fost direct general al RAFO Onești.

Proiectul CERP Moldova, prin care se dorește refacerea platformei chimice de la Onești, a fost inișiat de mai mulți foști directori de întreprinderi de pe această platformă, specialiști în domeniu, reprezentanți ai unor instituții financiare și ai autorității locale. (sursa foto: www.facebook.com/VivianOancea)