Prețul carburanților a depășit 8 lei/litru la mai toate stațiile, iar această scumpire, la fel ca cea a utilităților, afectează prețurile finale ale alimentelor. În acest context, nu e de mirare că prețurile la carne (porc, pui, curcan, vită) continuă să crească, războiul izbucnit în Ucraina influențând și el negativ piața.

Față de decembrie, costurile de producție au crescut chiar și cu 30%, spun producătorii. Din acest motiv, pentru a putea menține active ciclurile de producție, producătorii n-au avut altă cale de ales decât să umble la rândul lor la prețuri.

„Prețul nu se formează doar cu prețul la combustibil. Gândiți-vă că a apărut creșterea prețului la utilități, gaze, curent electric, care au generat o creștere mare, mai sunt devalorizarea și inflația și toate aceste lucruri duc la scumpiri care, în unele cazuri, pot fi spectaculoase”, spunea recent Sorin Minea, președintele Romalimenta, Federația patronatelor din industria alimentară.

Scumpirile afectează o plajă largă de oameni, pornind de la producători și până la consumatori.

Producător: „Sectorul nostru este sub asediul exploziei prețurilor la energie și gaze, la furaje, și la toate celelalte creșteri, cum ar fi la combustibil, de pe întregul lanț de producție și distribuție.”

Ca peste tot în țară, oneștenii resimt și ei din plin aceste creșteri a prețurilor la carne. „E dificil, dar să ne rugăm la Dumnezeu să se găsească soluții cât mai repede, pentru că dacă se continuă în ritmul ăsta tare mi-e teamă că vom rămâne și fără puținii producători din industria cărnii pe care îi mai avem. Sunt deja companii mari care nu suportă aceste creșteri la utilități și la combustibil, unii au și anunțat că trag obloanele. Producătorii români de carne de porc, ca de altfel tot mediul de afaceri românesc trebuie sprijiniți în aceste momente, că altfel vom ajunge să mâncăm numai porc din Spania sau Germania, care n-are niciun gust. Eu sunt un susținător al producătorilor locali”, a comentat un oneștean aflat la cumpărături în piața agroalimentară. (foto: covasnamedia.ro)