RAFO Onești nu și-a găsit încă un cumpărător, deși Casa de Insolvență Transilvania (CITR) – Filiala București a scos rafinăria la licitație de trei ori până acum. Surse din piață spun că se poartă negocieri atât cu posibili investitori cât și cu creditorii companiei de la Onești și că până la sfârșitul lunii se va decide dacă RAFO se va vinde prin negociere directă sau licitație, relatează economica.net.
“După cea de-a treia licitaţie închieiată fără succes, CITR nu a mai avansat o altă dată şi o sumă minimă de pornire a licitaţiei. Practicienii în insolvenţă din întreaga piaţă spun că interes există pentru acest activ, vândut ca şi afacere la cheie de către CITR, şi că mai mulţi investitori străini se interesează de RAFO. Prin practica insolvenţei, compania va fi scoasă la vânzare până când creditorii vor accepta un preţ. Doar ei pot decide preţul de pornire al unei licitaţii de acest fel. Cel de acum sau cele viitoare”, scrie sursa citată.
Citește articolul complet AICI.
Scoasă inițial la vânzare, în luna martie, la prețul de 60 de milioane de dolari fără TVA, RAFO Onești nu și-a găsit un cumpărător nici la cea de-a treia licitație organizată de administratorul judiciar – CITR Filiala București SPRL.
Niciunul dintre zecile de investitori pomeniți în diverse ocazii, din Iran, Irak, Australia, Luxemburg, Ucraina, Rusia, etc. nu a depus garanția de 2 milioane de dolari, astfel că organizatorul licitației, Casa de Insolvență Transilvania, administratorul judiciar al RAFO Onești, nu a mai anunțat, deocamdată, niciun alt termen.
Dacă la penultimul termen, de pe 27 aprilie, prețul de pornire a fost de 50,57 milioane de dolari fără TVA, la următorul termen, de pe 18 mai, RAFO Onești a fost scoasă la vânzare la prețul de 44,62 milioane de dolari plus TVA. Dar degeaba.
Platforma industrială a rafinăriei RAFO Onești a reintrat în insolvență în toamna anului 2016 și are de achitat datorii de peste 330 milioane lei.