După ce pe internet au început să apară din nou poze cu câini numai piele și os și plini de bube de la adăpostul de la Onești (vezi foto alăturat), primarul Nicolae Gnatiuc are o reacție virulentă la adresa ONG-ului Help Animals From Onești și a conducătorilor acesteia, acuzându-i că au provocat intenționat tot acest scandal mizând pe emoția colectivă. În sprijinul celor afirmate, edilul-șef al Oneștiului publică o serie de documente prin care își susține poziția.  

“Teiraru Mirela MINTE!!! Lidia Zahiu MINTE!!! ONG Help Animal From Onești MINTE!!! TAC medicina veterinară socială MINTE!!!

Ca urmare a intensificării atacurilor lansate în mediul online, atât la adresa mea, cât și a Primăriei Municipiului Onești, doresc să prezint câteva fapte, menite să facă lumină și să lămurească adevăratele intenții ale unor persoane.

În urma unei sesizări înregistrate la ANSVSA Bacău sub nr. 22586/26.10.2018, reprezentanții acestei instituții s-au deplasat la Adăpostul de Animale din Onești, administrat și gestionat de către SC DPP SA prin Serviciul Public de Ecarisaj, condus de către dl. Lupică Marian. La finalul acestor verificări, s-a încheiat Procesul Verbal nr. 22587/26.10.2018, la fața locului fiind trase următoarele concluzii:
<1. În momentul inspecției fizice în adăpost animalele sunt liniștite, normale din punct de vedere comportamental;
2. Sunt respectate normele din legislația sanitar-veterinară în vigoare;
3. În urma verificării caietului de vizite se constată că este permis accesul vizitatorilor în intervalul orar; luni-vineri orele 10.00-14.00>.

De asemenea, conform Procesului Verbal nr. 8088/29.10.2018, încheiat de către Poliția Animalelor Bacău, ca urmare a verificărilor efectuate de către dl. agent șef adjunct Paraschiv Cătălin la Adăpostul de Animale din Onești, având la bază reclamația formulată de către doamna Teiraru Mirela, prezentă de altfel în momentul efectuării controlului, precum și de către doamna Lidia Zahiu, reprezentanta ONG-ului “Help Animals from Onești”, și în prezența a două echipe de filmare aparținând televiziunilor naționale „Antena 1” și „PRO TV Bacău”, s-au constatat următoarele aspecte:
„Am fost primiți în Adăpost de către Șeful serviciului, care ne-a prezentat fiecare țarc în care sunt cazați câinii fără stăpân de pe raza municipiului și unde am constatat că există o stare de curățenie normală cu toate că era luni dimineața, iar sâmbăta și duminica personalul din adăpost este subnumeric. Câinii erau cuminți, fără a avea o stare de agitare, curați, cu blana curățată, câini foarte grași, câini mai puțin grași, am mai constatat că fiecare boxă are jgheab pentru hrană uscată, adăpători tip găleată plastic pentru adăpare cu apă în ele, montate pe pereții cuștilor în așa fel încât câinii să nu poată defeca în ele. Din discuțiile cu șeful serviciului am constatat că există un protocol de colaborare încheiat între SC „DPP Onești” SA și Asociația „Help Animals from Onești” pe bază de documente, mi s-au prezentat și solicitări de a participa la acțiuni conform protocolului de colaborare, având promisiunea șefului, că vor fi solicitate în continuare atunci când este nevoie.
Consider că RECLAMAȚIA ESTE NEFONDATĂ deoarece câinii au o stare liniștită, sunt hrăniți, sunt curați, iar starea lor de sănătate este controlată de către medicul veterinar Popescu Victor Cristian. La verificare nu s-au ridicat documente, nu se impune aplicarea vreunei sancțiuni, fapt pentru care am încheiat prezentul proces verbal de constatare, astăzi 29.10.2018.”

Din nefericire, unele postări apărute pe acest subiect în mediul online au fost create artificial, având la bază imagini cu animale care abia au fost aduse în padoc de pe străzile orașului. Acestea fie prezentau o stare de sănătate precară, fie erau speriate, malnutrite și deshidratate, fapt ce a creat în rândul cetățenilor o emoție aparte. Lucrătorii DPP SA au dat asigurări că animalele primesc o îngrijire medicală corespunzătoare și că stocul de hrană și de medicamente acoperă necesarul aferent numărului de animale găzduite în adăpost.
Reiterez că în luna noiembrie 2017 am organizat o întâlnire publică pe tema câinilor fără stăpân, deoarece, încă de la momentul respectiv adăpostul aflat în administrarea SC DPP SA Oneşti atinsese capacitate maximă de găzduire. Iar asta se întâmpla în condiţiile în care în urmă de puţin timp se dăduse în folosinţă un nou padoc de 330 de locuri (ajungând la o capacitate totală de aproximativ 600 de locuri) , ce beneficiază de un sistem de colectare a deşeurilor și fosă septică. Tot în dorinţa de a se asigura cele mai bune condiții animalelor găzduite aici, odată cu darea în folosinţă a acestui padoc s-a inaugurat şi un modern cabinet medical veterinar, autorizat de către DSV, în care dr. Popescu poate efectua până la 30 de sterilizări săptămânal, dar şi alte operaţii medicale de specialitate.
Atât de vocale și de active când a fost vorba să arate cu degetul și să lanseze acuze fără acoperire, atunci când ar fi trebuit să realizeze ceva cu adevărat important pentru binele acestor animale, ONG-urile s-au făcut „nevăzute”, ideea de a a-şi ridica propriul adăpost pe o suprafaţă de teren pusă la dispoziţie cu titlu gratuit de către primărie fiind abandonată.

Într-un e-mail primit în urma întâlnirii directe, #ClaudiuDumitriu, Președintele #AsociațieiAlianțapentruCombatereaAbuzurilor şi Vicepreședintele #FederaţieiNaționalepentruProtecțiaAnimalelor, a tras o serie de concluzii favorabile, care scot în evidență progresele înregistrate de către Serviciul Public de Ecarisaj în gestionarea activității din cadrul Adăpostului Public de Animale. Acest fapt întărește încă o dată că recentele acțiuni ale unor persoane din mediul online , au ca scop denigrarea nefondată, pătând în același timp atât imaginea mea personală, cât și a Primăriei Municipiului Onești și a SC DPP Onești SA.

Le mulțumesc pe această cale tuturor celor care m-au informat cu privire la situația din adăpostul public și îi asigur că vom monitoriza cu atenție activitatea Serviciului Public de Ecarisaj din cadrul SC DPP SA, pentru ca animalele din incinta adăpostului public să beneficieze de condiții de trai îmbunătățite. Însă, mă întristează să constat faptul că, din atât de mulţi iubitori ai animalelor fără stăpân, numai o singură persoană a adoptat un câine în cadrul campaniilor organizate până în prezent, iar în cadrul campaniilor de sterilizare, ONG-urile preferau sterilizarea câinilor sau pisicilor cu stăpân, în detrimentul celor din adăpost.


Cu părere de rău, pot trage concluzia că reclamațiile nefondate formulate de către reprezentanții Asociației „Help Animals from Onești”, sau ai altor ONG-uri de profil, sunt doar o încercare lamentabilă de a justifica într-un fel sau altul sumele primite drept sponsorizări de la asociațiile de profil din țară și străinătate.
În concluzie, la Adăpostul de Animale din Onești sunt respectate toate normele sanitar-veterinare specifice, animalele sunt tratate corespunzător, beneficiază de tratamente medicale, sunt deparazitate, castrate și bine hrănite. De aceea, îi rog pe toți cetățenii să nu se lase manipulați și mințiți de către cei care văd în acest stabiliment de protecție a animalelor, doar o sursă de venit personal și o oportunitate de a-și construi o imagine publică pe munca cinstită și pe dragostea și devotamentul altor oameni!”, a scris Nicolae Gnatiuc, într-o postare pe Facebook.

 

Tot într-o postare pe Facebook, TAC (Transylvania Animal Care) medicină veterinară socială acuza autoritățile oneștene și societatea DPP, care are în grijă adăpostul din Onești, de rele tratamente acordate câinilor maidanezi din padocul de lângă Obor.

“CEREM AJUTOR
Vă rugăm să faceți ca acest mesaj să ajungă la jurnaliști de investigație și instituții de presă. Până acum, sesizate repetat, Poliția Română, Primăria Onești, poliția locală, ANSVSA & DSV Bacău nu au răspuns prin acțiune. De curând, primăria Onești ne-a trimis o adresă care suprimă comunicarea instituțională dintre noi – tinyurl.com/adresaPO De aceea vă cerem ajutorul.

Priviți prima fotografie. E făcută în urmă cu câteva zile la adăpostul public administrat de D.P.P Onesti. Priviți restul fotografiilor. Sunt făcute recent, în același loc. Nu e vorba de întâmplări sau accidente, ci de o politică permanentă, care încalcă ticălos legislația română și pe cea europeană ale bunăstării animalelor.
Pentru presa de investigație, iată câteva date clare, fără legătură cu câinii, pe care noi le-am găsit în mai puțin de zece minute de documentare online:
1. În evidența oficială a ANSVSA, adăpostul public Onești figurează ca fiind privat: tinyurl.com/ANSVSA18
2. Adăpostul e administrat de DPP Onești, al cărei acționar unic e primăria Onești: http://dpponesti.ro
3. La secțiunea Despre companie, e afișat un certificat de conformare (!) la norme ISO. Certificatul e semnat de un director al unei companii indiene și de doamna Meda Alina Clej. Doamna Clej e soția/mama/sora domnului Emanuel Clej, fost PDL, actual ALDE Deva, președinte interimar în 2017. Firma are website, fără să aibă însă echipă sau portofoliu. www.romqualitycert.ro
4. Detalii despre afacerea cu certificate ISO, a familiei Clej, cu instituții publice: http://hunedoaraplus.ro/teatrul-de-arta-deva-pusculita-alde
5. Conform auditării din 2017, DPP Onești are cifra de afaceri 17.447.894. Raportul auditării mustește de greșeli de redactare și virgule între subiect și predicat: tinyurl.com/y94d4vp5
6. Auditorul este o doamnă aleasă printr-un proces asemănător celui următor, un exemplu-capodoperă de mod de lucru aberant al unei administrații locale: tinyurl.com/yaps8jp8

NOTE
● Cu mare greutate, organizația noastră a realizat două campanii medicale în incinta adăpostului, alături de organizația Help Animals From Onesti. Poveștile acestor campanii se găsesc în albumele TAC cu fotografii (Prima zi la Onești etc.)
● Și TAC, și asociația HAO sunt perfect deschise participării la realizarea materialelor de presă, în aceeași măsură în care suntem – și ne-am arătat public – deschiși către dialog cu administrația locală oneșteană.
● Un alt caz, aidoma, în care suntem implicați direct, cu aceleași situații și aceeași surzenie a autorităților: tinyurl.com/TACRexi1
tinyurl.com/TACRexi2
● Răspunsul oficial al MAI la întrebarea TAC despre responsabilitatea Poliției Române, statuată ca atare de legislația română: https://issuu.com/…/docs/raspuns_mai_la_adresa_tac_3_iv_2018
●Adresa de e-mail la care primim corespondența pe această temă: hello@tac.social
● Vom șterge prompt comentariile care jignesc, vituperează, sunt agresive sau agramate, conțin blesteme (!) etc. Avem nevoie de acțiune concretă, documentată, rațională.
Mulțumim. www.paypal.me/HelpTAC

Sursa foto: www.facebook.com/socialITAC, www.facebook.com/PrimarOnesti