Sindicatul Național al Polițiștilor și Vameșilor “Pro Lex” va organiza un miting de susținere a polițiștilor locali slăniceni. Mitingul va avea loc la Slănic Moldova, sâmbătă, 17 februarie, 10.00-13.00, și la el și-au anunțat prezența în jur de 150 de polițiști locali din județele Bacău, Brăila, Tulcea, Galați, Neamț, Iași Vrancea și de la București.

Prin vocea lui Miler Cătălin Răducu (foto mic), polițist local la Slănic Moldova, polițiștii locali slăniceni îl acuză pe primarul Gheorghe Baciu de faptul că de la preluarea mandatului a căutat pe toate căile să-i pună la respect până când, într-un final, a decis desființarea corpului polițiștilor locali.

“Subsemnatul, Miler Cătălin Răducu, domiciliat în orașul Slănic Moldova, polițist local cls I în cadrul Primăriei orașului Slănic Moldova, vă aduc la cunoștință următoarele:
Poliția locală din Slănic Moldova a fost înființată în anul 2013 prin hotărâre de consiliu local având un efectiv de 5 polițiști locali. Compartimentul a fost dotat corespunzător având o autospecială inscripționată, echipamente și materiale necesare desfășurării activității zilnice a polițiștilor. Personalul compartimentului poliției locale din cadrul aparatului de specialitate al primarului din Slănic Moldova a fost școlarizat în Centrele de Perfecționare ale Ministerelor de Interne din localitățile Gheorghieni, din jud. Harghita, și Sfântul Gheorghe, din jud. Covasna. Activitățile poliției locale s-au desfășurat normal până în iunie 2016. După preluarea mandatului de primar al orașului Slănic Moldova de către domnul Baciu Gheorghe (PNL), cu o majoritate însemnată în consiliul local, funcționarii compartimentului poliției locale au fost ținte predilecte ale noii conduceri a Primăriei Slănic Moldova.

Prima măsura luată împotriva lucrătorilor acestui compartiment a fost anularea prin hotărâre de consiliu local a normei de hrană în cuantum de 500 lei lunar pentru fiecare angajat. Măsura decisă în consiliul local a fost discriminatorie deoarece niciunui alt funcționar din primărie nu i s-a luat vreun drept salarial, deși în argumentarea și susținerea hotărârii de consiliu local s-a specificat că norma de hrană a polițiștilor locali a fost tăiată pentru redresarea financiară a instituției.

O altă măsură abuzivă a fost mutarea polițiștilor locali la intrarea în sediul primăriei, pe hol. În aceste condiții, polițiștii locali nu pot prelucra date cu caracter personal, nu pot audia persoane și nu dispun de un cadru corespunzător desfășurării activităților curente. Injuriile și calomniile aduse de către conducerea primăriei la adresa polițiștilor locali sunt aspecte care fac parte din tabloul zilnic. Deși legea interzice polițiștilor locali să încaseze sume de bani în numerar de la agenții economici și persoanele fizice, polițiștii locali au fost obligați să încalce frauduos prevederile legale fiind trimiși să colecteze taxe de parcare, sume de la piața agroalimentară pentru a ne <justifica> cheltuielile de personal. Dacă toate aceste măsuri nu au fost suficiente să descurajeze polițiștii locali să mai lucreze, primarul Gheorghe Baciu a trimis către ANFP o propunere de organigramă fără compartimentul poliției locale. În aceste condiții, după avizarea de către ANFP a organigramei și după votul din consiliul local, cei 5 polițiști locali vor rămâne fără serviciu. Deși legea prevede că fiecărui funcționar public trebuie să i se asigure alternative de lucru pe măsura pregătirii profesionale și vechimii sale, în această situație ne vedem pe lista disponibilizărilor fără a beneficia de o alternativă de lucru. Aceste sunt, pe scurt, problemele cu care se confruntă polițiștii locali din Slănic Moldova, drept pentru care apelăm la sprijinul și solidaritatea sindicatului Prolex și considerăm oportună organizarea unei manifestări de protest în orașul Slănic Moldova, la o dată asupra căreia vom conveni de comun acord.

Cu aleasa considerație, Miler Cătălin”.

Reporterii UNU PE TROTUȘ l-au contactat telefonic pe primarul Gheorghe Baciu pentru a obține și punctul de vedere al acestuia, în această chestiune. Edilul-șef, aflat într-o ședință, a spus că revine cu un telefon dar nu a mai făcut-o.

Sursa foto: ziaruldegarda.ro