RAFO stă închisă de mai mulți ani, iar pe rolul instanței de judecată se află un dosar privind falimentul rafinăriei de la Onești, acțiune deschisă de către Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași.

Au trecut mai bine de doi ani de când ultimii salariați ai RAFO Onești – în jur de 400 – au fost disponibilizați, aceștia luptându-se și acum în instanță pentru a-și recupera drepturile bănești restante. În momentul în care au fost trimiși acasă, salariații de la RAFO revendicau plata ultimelor 9 (nouă!) salarii.

O parte dintre foștii angajați ai RAFO și-au găsit de lucru în același domeniu, la rafinării din țară ori din străinătate, iar alții pur și simplu s-au reprofilat.

Dacă RAFO ar fi funcționat și astăzi, salariații ei ar fi avut cele mai mari salarii din Onești, considerând că rafinăria ar fi oferit aceleași salarii care se plătesc în acest domeniu.

Potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar pe baza informațiilor de la Institutul Național de Statistică, cel mai bine plătiți angajați din industria prelucrătoare sunt cei din domeniul “fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului”, ale căror salarii medii au fost de 5.427 de lei net în luna noiembrie a anului trecut.

În Onești, doar câțiva angajatori își permit să plătească astfel de salarii, și doar la cei mai buni oameni ai lor. Marea majoritate a salariaților din mediul privat din Onești muncește pe salariul minim pe economie sau cu 2-300 de lei în plus față de minim.