Cele mai mari salarii din România depăşesc 20 de mii de euro pe luna, în timp ce majoritatea populaţiei câştigă puţin peste salariul minim pe economie, asta într-un caz fericit.

Cele mai mari salarii din economia locală sunt cuprinse între 22 de mii şi 24 de mii de euro, adică peste 100 de mii de lei net pe lună şi sunt plătite în asigurări, IT şi comerţ. Vorbim, cu siguranţă, de un grup extrem de limitat de persoane care conduc businessuri de top din industriile menţionate.

Angajaţii obişnuiţi din aceste domenii nu se plâng însă nici ei: salariul mediu net al unui angajat în IT sau telecomunicaţii este cel mai mare raportat la celelalte domenii de top şi ajunge la 9100 de lei.

În acelaşi timp, în industria comerţului, salariul mediu este de 3900 de lei, iar în asigurări, 8400 de lei. Şi dacă am vorbit despre cei mai bine plătiţi, să vorbim şi despre cei care stau mai rău cu banii.

La polul opus aşadar, România are mai mult de 1,7 milioane de contracte de muncă plătite cu salariul minim pe economie. Vorbim despre aproape o treime din totalul contractelor de muncă cu normă întreagă, după cum arată datele culese de Inspecţia Muncii.

Astfel, în ianuarie 2023, România avea mai mult de 1,76 de milioane de contracte de muncă plătite cu salariul minim dintr-un total de 6,67 de milioane. Culmea, industria cu cele mai multe astfel de contracte, este industria comerţului, aceeaşi în care o singură persoană aflată pe o poziţie de conducere câştigă până la 150 de mii de lei pe lună, net. (sursa: observatornews.ro; foto: imagine ilustrativă)