S-au dat primele amenzi în cazul centrelor de vaccinare în care au fost imunizate persoane care nu sunt cuprinse în a doua etapă. Controalele inspectorilor de la direcţiile de sănătate publică şi ale corpului de control al Ministerului Sănătăţii au scos la iveală nereguli grave. În unele cabinete din nordul ţării oamenii erau vaccinaţi după liste trimise prin sms, fără a se verifica programarea lor în platforma electronică. Mai mult, în unele spitale nu au fost readaptate circuitele pentru primirea unui număr mai mare de persoane, pe lângă angajaţii care se imunizau, notează stirileprotv.ro.

Nu mai puțin de 563 de persoane care aveau dreptul abia în a 3-a etapă s-au vaccinat, “peste rând”, la singurul centru de vaccinare deschis pentru etapa a 2-a la Spitalul Municipal din Rădăuți.

S-a întâmplat pentru că oamenii nu erau verificaţi în aplicația Rovaccinare pe baza CNP-ului şi nici în listele de persoane programate pentru ziua în curs.

Existau pacienți în dreptul cărora nu erau completate toate câmpurile de programare. Nu erau trecute datele de identificare ale celui care a programat și nici nu există un câmp în care să fie trecută categoria populațională din care face parte”, a declarat Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt al DSP Suceava.

Pentru aceste nereguli, coordonatorul centrului a fost amendat cu 5.000 de lei. El consideră însă că nu a greşit.

Pe lista centrelor în care s-au mai depistat nereguli sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi Policlinica Sportivă dr. Constantin Opriş Baia Mare, unde s-au vaccinat 275 de persoane care ar fi trebuit să primească serul în a 3-a etapă.

„E o problemă cauzată de cele 2 platforme care functioneză în paralel. Sunt oameni care merg la vaccinare şi sunt trecuţi pe un caieţel, caieţelul respectiv în RENV, fără să se fi programat înainte. Platforma evoluează de la o zi la alta şi în curând vom ajunge la nivelul de sofisticare astfel încât să separe între cei care pot fi vaccinaţi acum şi cei care trebuie să fie vaccinaţi mai tarziu″, a spus ministru Sănătății, Vlad Voiculescu. (foto: imagine ilustrativă)