Consilierii oneșteni reuniți, ieri (n.r. – luni, 16 iulie), în ședință extraordinară, au aprobat, cu unanimitate de voturi, un nou proiect de hotărâre privind modernizarea Căii Adjudului, după ce toate încercările de până acum de reabilitare a acestui sector de drum de pe DN 11A au eșuat.   

Concret, în ședința de ieri au fost aprobate documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici în faza Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) pentru proiectul sus-menționat, după ce Executivul a găsit soluția de finanțare a proiectului.

“Având în vedere necesitatea soluționării unor probleme legate de starea precară a infrastructurii rutiere, respectiv a sectorului de drum DN 11A, care străbate orașul, pe Calea Adjudului, aflat în administrarea municipiului Onești, Executivul a identificat posibilitatea finanțării lucrărilor de reabilitare a drumului cu fonduri nerambursabile, ce pot fi atrase în cadrul POR 2014-2020, Axa 13.1, se arată în expunerea de motive a inițiatorului proiectului, primarul Nicolae Gnatiuc.

Trebuie precizat faptul că, prin POR 2014-2020, Axa 13.1 – Îmbunătățirea calității vieții populației în orașelemmici și mijlocii din România, se finanțează lucrări de modernizare a drumurilor publice din limitele administrative ale UAT. Pe de altă parte, conform cerințelor legale și de eligibilitate, este necesară aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a documentației tehnico-economice actualizate.

Documentația tehnico-economică, în faza DALI, a fost elaborată în anul 2017, de către o firmă din București.

Pentru modernizarea Căii Adjudului, din Onești, s-au mai căutat, de-a lungul timpul, și alte soluții.

“Demersurile întreprinse până la această dată, respectiv încercarea de a transfera sectorul de drum în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu au fost concretizate, astfel s-au căutat soluții de finanțare nerambursabilă pentru realizarea modernizării acestui sector de drum de importanță vitală”, se mai arată în expunerea de motive care susține proiectul.

Lucrările de modernizare a Căii Adjudului presupun, pe lângă reabilitarea părții carosabile, sporirea capacității portante, colectarea și evacuarea apelor meteorice de pe partea carosabilă, amenajarea de semnalizări rutiere în conformitate cu normele în vigoare precum și lucrări de amenajare a intersecțiilor.

Tronsonul de drum care ar urma să fie modernizat – începând de la ieșirea din sensul giratoriu dintre Strada Redului și Calea Adjudului și până la limita administrative-teritorială a municipiului Onești spre Adjud – măsoară 4,7 kilometri, valoarea totală a obiectivului de investiții fiind de 11.530.754 de lei (circa 2,4 milioane de euro).