Oneștenii care au ajuns anul acesta la ghișeele Primăriei Onești pentru a plăti gunoiul au constatat cu surprindere, că taxa de salubrizare este 10 lei în cap/lună/persoană, deși s-a vorbit despre o creștere la nivelul valorii de 9,97 lei/persoană/lună.

În urma articolului “Scandalos! Cât costă gunoiul la Onești în 2018 și ce bani încasează în realitate funcționarii Primăriei! (…)”, pe adresa redacției am primit o informare oficială din partea responsabililor din cadrul administrației publice locale, care lămurește această dilemă, pe care o aveau cetățenii.

“Conform normelor metodologice din Codul fiscal aflat în vigoare referitoare la impozitele și taxele locale, se aplică operațiunea de rotunjire, care constă în operațiunea de stabilire a sumelor datorate bugetelor locale la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin reducere atunci când fracțiunile în bani sunt mai mici de 50 bani și prin majorare, când fracțiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari. De asemenea, sunt precizate, tot în Codul fiscal, regulile de rotunjire și exemple practice de calcul”, se arată în informarea primită de la autorități.

În aceste condiții, suntem în măsură să anunțăm deja și o veste bună pentru oneșteni, și anume faptul că anul viitor prețul gunoiului va rămâne nemodificat. Conform Planului Anual de Evoluție a Tarifelor și Taxelor pentru proiectul “Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Solide în Județul Bacău”, oneștenii ar trebui să plătească în 2018 un preț de 10,20 lei/persoană/lună, dar fiindcă și aici va funcționa regula rotunjirii prevăzută în Codul fiscal, de această dată se va scădea valoarea de dincolo de virgulă.

De menționat că această valoare a taxei de salubrizare de 10 lei/lună/persoană este valabilă în toate localitățile din mediul urban care fac parte din ADIS Bacău.