Pesta porcină africană a lovit al 13-lea județ al României. Virusul ucigaș a fost confirmat în Dâmbovița, focarul fiind descoperit într-o gospodărie din localitatea Lucieni.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat virusul de pestă porcină africană în satul Lucieni, din județul Dâmbovița.

”S-a luat măsura uciderii porcinei din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecţie pe o rază de trei kilometri şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului”, au transmis autorităţile locale printr-un comunicat.

Înainte să ajungă inspectorii DSV în localitate, oamenii au decis să-și sacrifice porcii care oricum urmau să le fie luați de către autoritățile sanitare și uciși. Toată noaptea s-au tăiat porcii din sat! După atâta muncă și cheltuială, oamenii au considerat că e dreptul lor să facă ce vor cu porcii pe care îi țineau la îngrășat pentru Crăciun.

“S-a tăiat azi-noapte ca în Vestul Sălbatic!”, a declarat un localnic. Autoritățile spus că nu e în regulă că oamenii și-au tăiat porcii pe ascuns.

Peste 200.000 de porci au fost uciși până acum în toată țara.