Foștii angajați de la RAFO îl acuză pe liderul de sindicat, Ion Marian, că le-a reprezentat defectuos interesele, în ceea ce privește recuperarea salariilor restante. Marian se apără și explică cum stau lucrurile în litigiul de muncă inițiat de conducerea organizației de sindicat împotriva RAFO.

“Am observat că ați scris articole despre marele lider sindicalist Ion Marian. Poate scrieți și despre ultima acțiune sindicalistă antisalariați a respectivului individ. Pe data de 12.12.2016 a avut loc procesul dechis de salariați, reprezentați de respectivul, pentru neplata salariilor și daune morale în valoare de o anumită sumă. Dacă căutați dosarul la Tribunalul Bacău veți vedea că procesul s-a suspendat ca urmare a neprezentării părților ( art.411 alin 1 pct.2). De ce nu s-a prezentat? (n.r. – Ion Marian). Acolo era vorba și de daune morale, nu numai de salarii. Mulți am suferit enorm fiindcă nu am primit salariile: împrumuturi bancare neplătite, copii, restanțe către asociații, primărie etc. Aveam dreptul la șomaj, nu să ne țină luni de zile fără plată! El a acționat constant în acest sens. Nu toți suntem tineri, avem o vârstă, suntem bolnavi și greu ne mai angajează cineva! Domnul mare sindicalist și-a bătut joc de noi!”, este mesajul primit pe adresa de email a redacției, din partea unui fost salariat al RAFO.

La rândul său, Ion Marian ne-a trimis o informare prin care susține că nu este vina sa pentru faptul că procesul respectiv a fost suspendat.

I N F O R M A R E

Proces litigiu de muncă inițiat de conducerea organizației de sindicat împotriva “RAFO” :

 Luni 11.12.2016 în condițiile în care nu se iniția procedura de insolvență în data de 27.10.2016, trebuia să aibă loc la nivelul Tribunalului Bacău judecarea acestei cauze.

În conformitate cu prevederile legislative din România, în cazul legii speciale, respectiv 85/2014, se suspendă de drept alte procese. Suspendarea apare atât prin autosesizarea organelor din cadrul Tribunalului Bacău, anunțul public făcut prin Buletinul procedurilor de insolvență, cât și prin Notificarea tribunalului de către administratorul judiciar.

A T E N Ț I E : Pe măsura instrumentării unui dosar absolut niciodată președintele unui tribunal sau judecătorul care instrumentează cazul, conform legislației din România, nu poate accepta audiență sau consultații cu privire la dosarul în cauză.

Dintr-o eroare, aceste documente nu se aflau pe data de 12.12.2016 la dosar, motiv față de care au apărut unele discuții și comentarii.

Conform legislației, toate drepturile de natură salarială care făceau obiectul cauzei la dosarul salariaților la nivelul Tribunalului Bacău, au fost înscrise din oficiu în tabloul final al creditorilor, dosarul de la Bacău rămânând fără cauză, el fiind suspendat.

Reactivarea dosarului de la Tribunalul Bacău se poate realiza doar în următoarele variante:

  1. Prin hotărârea judecătorului sindic din cadrul Tribunalului Bacău în data de 04.02.2017, moment în care pe baza analizei și raportului administratorului judiciar și Comitetul creditorilor, poate dispune:
  • anularea inițierii procedurii de insolvență, a inițierii unui plan de reorganizare sau faliment sub motivația că debitoarea “RAFO” nu întrunește condițiile prevăzute de lege.

Într-un astfel de caz, “RAFO” revine la situația dinainte de 27.10.2016, iar dosarul salariaților se reactivează.

În condițiile în care în data de 04.02.2017 judecătorul sindic va hotărâ implementarea unui plan de reorganizare sau faliment, se va putea stabili o dată la care salariații își pot primi drepturile de natură salarială restante.

  1. Reactivarea dosarului se poate face în baza unei solicitări către președintele Tribunalului Bacău, dacă salariații au alți vinovați.

În acest sens și cu riscurile de rigoare, reprezentantul salariaților a solicitat reactivarea procesului chemând în instanță factorii decizionali care au creat acest haos la nivelul societății și salariaților, respectiv cele trei grupuri de acționari”.