Liniştea unei pensii timpurii costă bani grei. Dacă nu ai lucrat suficient sau ai muncit fără carte de muncă, îţi poţi plăti, în sfârşit, anii de vechime lipsă. De exemplu, pentru încă șase ani în plus, maximum posibil, viitorii pensionari trebuie să contribuie cu aproximativ 40 de mii de lei, notează observatornews.ro.
Vestea bună vine după doi ani în care nu a mai existat această posibilitate. Cei care nu au cotizat la sistemul de pensii pentru că au lucrat o perioadă fără carte de muncă sau nu au lucrat deloc îşi pot cumpăra vechimea. Nu mai mult de şase ani însă. Şi nu oricând. De lege nu vor beneficia tinerii care au acum ani lipsă în stagiul de cotizare, ci numai cei care care vor ieşi în următorii ani la pensie.
“Se adresează (n.r. – legea) oricărei perioade în care asiguratul respectiv a avut goluri de-a lungul activităţii sale în muncă”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.
Concret, cei care mai au doar câţiva ani până la pensie, dar vor să iasă mai repede, pot încheia un contract cu Casa de Pensii de care aparțin. Apoi vor plăti retroactiv pentru lunile sau anii munciţi la negru sau nemunciţi.
“Vorbim de pensie de limită de vârstă în vederea întregirii stagiului minim de cotizare de 15 ani și de pensionarii care vor ieși la pensie anticipată și anticipată parțial în vederea completării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege, respectiv de 35 de ani”, a mai spus Daniel Baciu.
Fiecare va putea achita orice sumă doreşte, în funcţie de posibilităţi, dar nu mai puţin de 558 de lei pe lună, cât este contribuţia pentru salariul minim brut de 2.230 de lei. Cei care aleg să îşi completeze șase ani de muncă vor vira în conturile statului peste 40.000 de lei.
Desigur, la salarii mai mari cresc şi sumele plătite şi astfel şi pensia este mai mare. De exemplu, cu 750 de lei pe lună se pot cumpăra cinci ani de vechime în valoare de 45.000 de lei. Iar cu 1.250 de lei pe lună, trei ani. (foto: imagine ilustrativă)