La doi pași de clădirea impunătoare în care funcționează Primăria Onești, peste drum de borna care indică kilometru zero al orașului, fostul sediul al societății DEEA s-a transformat într-o ruină în care mizeria și gunoiul sunt la ele acasă.

Geamurile clădirii care a aparținut societății DEEA sunt aproape toate făcute țăndări, iar înăuntru, unde pereții de rigips au fost și ei distruși, și-au făcut adăpost oamenii străzii.

Sunt numai gunoaie peste tot, noroc de temperaturile scăzute, din această perioadă, care mai atenuează din mirosul de urină și fecale care altfel ar fi fost insuportabil. “Acolo este un focar de infecție și se întâmplă asta chiar sub ochii autorităților, ceea ce mi se pare chiar foarte grav! Unde mai pui că în apropiere mai sunt și un restaurant cu pretenții și două școli (n.r. – Restaurantul La Michele, Colegiul Național <Grigore C. Moisil> și Școala Postliceala Sanitară <Carol Davila>)!”, ne-a declarat un bărbat care trece foarte des prin zona respectivă.

Reporterii UNU PE TROTUȘ au aflat că respectiva clădire, care a fost lăsată în paragină, ar aparține unei persoane fizice din Brașov, și că aceasta a acumulat datorii foarte mari la bugetul local, rezultate din neplata impozitelor și a taxelor neachitate – terenul de sub clădire aparține municipalității, acesta fiind doar concesionat proprietarului clădirii, contra cost!

Din informațiile noastre, ar fi vorba despre circa 1,2 milioane de lei (peste 250.000 de euro!), fapt pentru care asupra proprietarului fostului sediu DEEA a fost, de altfel, deschisă procedura de executare silită.

Din păcate, autoritățile oneștene nu pot face altceva în plus în acest caz, care nu este singular la nivelul orașului. “Noi îi putem doar executa silit pentru neplata taxelor și a impozitelor,  ceea ce am și făcut”, ne-a spus un funcționar al Primăriei.