Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu vede motive pentru un aşa-numit lockdown în România, dar că este adeptul introducerii unor măsuri mai aspre în zonele unde există un număr mare de cazuri de Covid-19, notează stirileprotv.ro.

“Nu văd motive pentru un nou lockdown, adică o situaţie în care cetăţenii sunt obligaţi să stea la domiciliu, însă da, vedem şi la noi şi în altă parte cum numărul de infectări este totuşi în creştere şi de aceea subliniez de fiecare dată: noi putem să stăpânim răspândirea epidemiei, dacă respectăm regulile simple arhicunoscute – purtarea măştii, distanţare, evitarea aglomerărilor, igiena mâinilor. Sunt lucruri atât de simple prin care reuşim să stăvilim răspândirea virusului (…) Este puțin probabil să mai revenim la starea de urgență, pentru că disfuncționalitățile care au apărut au fost majore. Acum știm cum să aplicăm restricții locale și regionale și am toată speranța că vom reuși să prevenim răspândirea acestei pandemii, fără să intrăm în starea de urgență. Starea de urgență trebuie să rămână ultima soluție (…) Școlile nu se închid după alegeri, nu este posibil acest scenariu, să se închidă și să se treacă la învățământul online. Se trece la învățământul online înainte de alegeri și două zile după, din motive practice, a declarat Iohannis, în cadrul unei conferițe de presă la Palatul Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis a mai apreciat că, în pofida pandemiei, campania electorală a fost activă, și i-a îndemnat pe români să meargă în număr mare la vot pentru a-i alege pe care vor administra comunitățile lor locale în următorii ani.