Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Bacău și ai Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea D.I.I.C.O.T, au efectuat 11 percheziții la membrii unor grupări specializate în infracțiuni informatice. Față de 7 persoane au fost dispuse măsuri restrictive de libertate.

“În perioada 3 – 4 ianuarie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău și ai Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Bacău, au destructurat două grupări infracționale.

Acestea ar fi fost specializate în săvârșirea infracțiunilor de falsificare a instrumentelor de plată electronică, transfer neautorizat de date informatice, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi accesare fără drept a unor sisteme informatice în scopul obţinerii de date informatice.

Din cercetări a reieșit că ambele grupări ar fi produs ori ar fi procurat echipamentul specific de pe teritoriul României, iar atacurile lor ar fi vizat state din Vestul Europei și din Sud–Estul Asiei, precum Malaezia și Filipine.

La data de 3 ianuarie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău au efectuat 11 percheziții domiciliare în județele Bacău și Suceava, de unde au ridicat echipamente, montaje, subansamble și accesorii susceptibile de a fi utilizate la realizarea activităților de skimming, precum și componente de bancomat dezasamblate.

În aceeași zi, 2 membri ai grupărilor infracționale au fost depistați în timp ce se pregăteau să părăsească teritoriul țării, cu destinația Irlanda, având asupra lor echipamente de skimming.

Patru bărbați au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar ulterior arestaţi preventiv. De asemenea, față de alte trei persoane s-a dispus continuarea cercetărilor sub control judiciar.

La activități au participat și polițiști specializați în combaterea criminalității organizate din București și Suceava, luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale  – I.P.J. Bacău, precum și polițiști de frontieră și jandarmi”, se arată într-un comunicat al IPJ Bacău.

“Ambele grupuri au avut ca punct comun susținerea logistică oferită de un laborator clandestin localizat pe raza comunei Măgura, județul Bacău, în cadrul căruia au fost produse mai multe tipuri de montaje electronice adaptate în scopul citirii, stocării și transmiterii datelor de carduri bancare”, se precizează într-un comunicat al DIICOT, preluat de desteptarea.ro.