Podul peste râul Trotuș de la ieșirea din Onești către Bacău/Tg. Ocna și-a pierdut, ieri, o parte importantă din zona pietonală, care s-a desprins și s-a prăbușit în apă. Vizavi de această situație limită, primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, a emis un comunicat de presă.

GALERIE FOTO CU PODUL PESTE RÂUL TROTUȘ DUPĂ PRĂBUȘIREA UNEI BUCĂȚI DIN ZONA PIETONALĂ.

Iată textul integral al comunicatului:

“Având în vedere starea avansată de deteriorare a podului peste râul Trotuș la km 129+841, Primăria Municipiul Onești face următoarele precizări:

  • Unitatea Administrativ Teritorială Onești a demarat deja, în regim de urgență, procedura de achiziție a proiectantului pentru elaborarea DALI (Documente de Avizare a Lucrărilor de Investiții), necesare pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a podului, prin programul PNDL 2 (Programul Național de Dezvoltare Locală). Menționăm că valoarea lucrărilor de reabilitare a podului de peste râul Trotuș se ridică la aproximativ 8 milioane de lei;
  • În data de 22.02.2017, primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, a convocat, în regim de urgență, Comitetul Local pentru Situații de Urgență. În cadrul ședinței a fost prezentată și analizată această situație, hotărându-se găsirea de măsuri alternative de către factorii responsabili (SC Domeniul Public și Privat SA, Delgaz Grid SA) pentru conductele de canalizare, cablurile electrice, conductele de gaze și pentru ca circulația pe acest pod să se desfășoare în condiții optime, având în vedere sItuația critic în care se găsește și pentru a evita situațiile neprevăzute;
  • De asemenea, reamintim și faptul că s-au impus măsuri de restricționare a traficului după cum urmează: restricționarea circulației rutiere la 10 km/h pentru vehiculele cu un tonaj mai mic de 40 de tone, blocarea accesului pe trotuarele pietonale, restrângerea lățimii căii de rulare, iar pentru vehiculele cu un tonaj mai mare de 40 de tone, redirecționarea acestora pe rute ocolitoare;
  • În ultimii 20 de ani nu s-au efectuat lucrări de consolidare a podului, iar în urma calamităților (inundații, cutremure) și a traficului mare și greu, starea tehnică a podului s-a degradat foarte mult. Primăria Municipiului Onești a avut numeroase intervenții la instituțiile abilitate în realizarea sau sprijinirea execuției acestor lucrări. Ca urmare a acestor demersuri făcute către Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanțelor Publice, CNAIR și Guvern, s-a reușit obținerea unui acord prin care Ministerul Transporturilor a aprobat preluarea obiectivului Pod peste râul Trotuș în vederea executării lucrărilor de reparații. Ulterior, Compania Regională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA – Direcția Regională Drumuri și Poduri Iași, a transmis Primăriei Municipiului Onești avizul negativ privind preluarea în administrare a obiectivului.
  • Primarul Municipiului Onești, ing. Nicolae Gnatiuc, a menționat că odată cu investirea în funcție a preluat și multe probleme legate de infrastructura locală: rețeua de apă și canalizare, bazar, podul peste râul Trotuș. Reabilitarea acestor obiective a devenit o prioritate a actualei administrații locale, toate aceste proiecte sunt în curs de dezvoltare, iar procedurile pentru finalizare necesită timp.
  • Primăria Municipiului Onești îi asigură pe toți locuitorii municipiului că depune toate eforturile în ceea ce privește reabilitarea podului peste râul Trotuș dar și pentru rezolvarea cât mai rapidă a tuturor problemelor de infrastructură ale comunității”.