Vândut în urmă cu cinci ani unui privat, prin licitație, Castelul Ghika din Dofteana va trebui să se întoarcă în proprietatea autorităților locale, după ce Curtea de Conturi a stabilit că prețul la care s-a făcut tranzacția a fost mult subevaluat, relatează desteptarea.ro.

„Castelul, livada, terenul de sport, luciul de apă, pădurea, în total 11 hectare de teren, precum și anexele au fost vândute, în anul 2003, cu 6,5 miliarde de lei vechi. În 2005, Curtea de Conturi s-a autosesizat și a constatat că proprietatea fusese subevaluată, stabilind un prejudiciu de 370.000 de euro, ceea ce înseamnă în jur de 13 miliarde de lei vechi”, a declarat Ioan Bujor, primarul în funcție al comunei Dofteana, pentru sursa citată.

Pentru recuperarea prejudiciului, Curtea de Conturi a stabilit ca primarul actual să acționeze în judecată Consiliul Local pentru răspundere patrimonială și să înregistreze în contabilitatea analitică prejudiciul de 370.000 de euro.

În acest dosar, Primăria Dofteana, ca ordonator principal de credite, va fi inculpat, iar Comisia de licitație, martor.

Primarul Bujor susține că Primăria Dofteana dispune de cele 6,5 miliarde de lei vechi (650.000 de RON) care ar urma să fie returnate actualului proprietar al Castelului Ghika, dacă instanța va hotărâ nulitatea actului de vânzare-cumpărare încheiat în 2013, între fostul edil al comunei (decedat între timp) și cumpărătorul castelului.

Castelul Ghika din Dofteana este printre vedetele noului film cu vampiri în care joacă Armand Assante și actorul Răzvan Vasilescu, intitulat “The Wanderers”. Pelicula a fost realizată anul trecut și a avut premiera în 2018.

Sursa foto: dandima.ro (Black Fox)