De la declanșarea pandemiei de coronavirus și desemnarea spitalului din Onești drept spital suport COVID-19, autoritățile locale, cu sprijinul agenților economici din oraș, au pornit o cursă contracronometru pentru dotarea spitalului cu echipamentele medicale și de protecție necesare.

Astfel, pentru a gestiona cât mai eficient situația actuală, a fost alocată de la bugetul local suma de 300.000 de mii de lei din care au fost achiziționate, la recomandarea specialiştilor din cadrul Spitalului Municipal Oneşti, următoarele echipamente medicale :
– Aparate mobile de ventilaţie mecanică: 2 buc – 62.100,15 lei
– Monitoare de funcţii vitale: 5 buc- 53.312 lei
– Injectomate: 5 buc- 27.846 lei
– Holtere EKG: 4 buc- 36.123,64 lei
– Electrocardiograf portabil: 3 buc- 90.321 lei;
– Aparat automat pentru dezinfecţie terminală încăperi: 1 buc- 30.345 lei;

Un ajutor remarcabil a venit din partea companiei RAJA Constanța, care administrează sistemul de apă și canalizare din Onești: 100.000 de lei lunar (peste 20.000 de euro)!

“RAJA SA, în baza unui contract de sponsorizare, a alocat suma de 100.000 lei /net pe lună, exclusiv pentru acoperirea parţiala a cheltuielilor efectuate de Spitalul Municipal Oneşti cu cazarea personalului medical în regim hotelier, în acţiunea de combatere a răspândirii COVID-19, pe toată durata existenţei stării de urgenţă pe teritoriul României”, a precizat primarul Nicolae Gnatiuc.

Și alți agenți economici s-au implicat în lupta cu COVID-19, în timp  ce o sumă importantă de bani a fost alocată spitalului din Onești de către Consiliul Județean Bacău.

“Consiliul Judeţean Bacău , preşedinte Sorin Brasoveanu (PSD) a aprobat pe 31 martie 2020 alocarea sumei de 500 mii lei din fondul de rezervă bugetară al Judeţului Bacău pentru Municipiul Oneşti în vederea susţinerii activităţii Spitalului Municipal „Sf. Ierarh dr. Luca” Oneşti. Aceşti bani vor avea ca destinaţie achiziţionarea de echipamente medicale absolut necesare în secţia de Terapie Intensivă. Pe lângă toate acestea am reuşit mobilizarea unor oameni de afaceri care au contribuit cu resurse financiare consistente la luptă împotriva noului coronavirus, donaţiile lor ridicându-se la aproximativ 40.000 de euro”, a mai menționat primarul Gnatiuc, într-o postare pe Facebook.