De când au preluat sistemul de apă și canalizare al Oneștiului, oamenii de la RAJA Constanța nu s-au luptat doar cu multitudinea de avarii de pe rețea, ci au căutat să-i dea o nouă înfățișare și Stației de Gospodărire a Apei Cuciur, sau de denisipare, tratare și filtrare a apei din pânza freatică a râului Cașin, cum a fost ea construită inițial.

Chiar dacă mai este de lucru, mâna oamenilor de la RAJA se vede deja. Buruienile care crescuseră așa de mult încât depășeau statura unui adult au fost tăiate, iar gardurile care împrejmuiesc perimetrul au fost înlocuite cu unele noi, respectându-se standardele de securitate impuse în astfel de cazuri.

În același timp, pentru o cât mai bună securitate a zonei, se montează stâlpi de iluminat și camere video de supraveghere, accesul persoanelor străine în perimetrul bine delimitat de gardurile de sârmă ghimpată fiind, practic, imposibil.

Transformarea se observă cu ușurință în imaginile alăturate.

Corpul clădirii principale, care fusese lăsată în paragină de vechiul operator al sistemului de apă și canalizare al orașului, a intrat și el în renovare. Laboratoarele au fost reabilitate complet – totul este curat lună – și au fost dotate cu cele mai moderne aparate de măsură și control a calității apei.

Lucrările sunt încă în desfășurare, dar în cel mai scurt timp clădirea va deveni impecabilă. “Le vom face pe toate, ușor-ușor. Nici nu vreau să vă spun ce am găsit aici, dar cred că vă dați seama și singuri, pentru că încă suntem în proces de modernizare, iar diferențele sunt ușor de sesizat”, a precizat Mirel Șerbănescu, director adjunct coordonator al RAJA. Pereții scorojiți vor dispărea în scurt timp – fața clădirii a primit deja o nouă înfățișare – dar și interiorul va fi complet reamenajat. Geamurile vechi au fost înlocuite cu termopane, acoperișul va fi și el schimbat cu tablă Lindab. “E mult de lucru, dar de asta am venit aici, să facem treabă bună .

Nu în ultimul rând, o atenție sporită va fi acordată rezervoarelor de înmagazinare a apei care vine de la Acumularea Poiana – Uzului. “Am aflat că în trecut apa potabilă de la Onești era foarte apreciată, și așa ne dorim să fie și acum”, a adăugat oficialul RAJA.

Construită în 1952, Stația de apă de la Cuciur nu a beneficiat niciodată de un update atât de profund.