Administratorul judiciar ar RAFO va depune, până la sfârșitul acestui an (cel mai probabil în decembrie) planul de reorganizare a activității debitoarei, dar marea speranță a rafinorilor oneșteni este Guvernul Mihai Tudose.

Ion Marian, reprezentantul legal al salariaților RAFO, nu mai crede în intențiile bune ale acționarilor rafinăriei – “de câte ori apare cineva interesat să investească la RAFO, tot de atâtea ori se întâmplă ca acționarii să ridice fel și fel de probleme” – de aceea a apelat la spriijinul Guvernului Mihai Tudose.

Dacă la începutul anului se vorbea despre interesul Iranului de a investi la RAFO ( de altfel, la sfârșitul anului trecut ambasadorul Republicii Islamice Iran la București, Excelența Sa Hamid Moayyer fusese într-o vizită la Bacău), acum se spune că de rafinăria oneșteană ar fi disputată de mai multe companii din Statele Unite.

Din sursele UNU PE TROTUȘ, ar fi vorba despre același consorțiu american care s-ar afla în pole-position în lupta pentru preluarea activelor combinatului chimic Oltchim, de la Rm. Vâlcea, pe care dorește să le achiziționeze și Grup Servicii Comerciale Române (SCR), din care face parte Chimcomplex SA Borzești și care este deținut de omul de afaceri Ștefan Vuza.

Până atunci, rafinorii oneșteni așteaptă vizita premierului Mihai Tudose, pe care l-au invitat deja să vină la Onești.

Pe de altă parte, tot mai intens se discută în ultima vreme despre înființarea CERP Moldova – Compania de Energie, Rafinare și Petrochimie – care ar urma să includă și mai multe societăți de pe fosta platformă petrochimică din Onești (RAFO, UTON, TERMO), dar specialiștii sunt mai degrabă sceptici în privința acestui proiect.