Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) a suferit câteva modificări foarte importante, în sensul că vineri, 12 aprilie, a fost adoptată o inițiativă legislativă care le dă posibilitatea primarilor să acceseze fonduri nerambursabile pentru a dezvolta rețelele de gaze și de energie electrică, sau pentru a le construi de la zero, acolo unde nu există deloc.
Majoritatea localităților rurale din județul Bacău nu sunt racordate la sistemul de distribuție și transport a gazelor naturale, dar nici curentul electric nu ajunge în chiar toate cătunele, astfel că noile modificări aduse Programului Național de Dezvoltare Locală ar putea reprezenta o provocare pentru primari.
Pentru a mări gradul de confort concetățenilor lor, primarii n-ar trebui să aibă nicio ezitare în a întocmi proiecte pentru a accesa fondurile nerambursabile pe care statul le pune la bătaie pentru construirea / modernizarea / reabilitarea / extinderea sistemelor de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport a gazelor naturale, după cum se arată în textul de lege (vezi facsimil).
“E o mare problemă iarna cu încălzirea locuințelor mai ales în mediul rural, și ar fi extraordinar să fim și noi legați la conducta de gaze. Dar nu cred că se va întâmpla prea curând treaba asta. De unde atâția bani dintr-odată?! Toți vrem să avem gaze, nu încape discuție!, dar am îndoieli că se va face ceva în perioada următoare”, a comentat un cetățean care locuiește în comuna Buciumi.
Potrivit expunerii de motive ce a însoţit actul legislativ menţionat, PNDL urmăreşte cofinanţarea proiectelor derulate de autorităţile administraţiei publice locale în vederea creşterii calităţii vieţii, în vederea reducerii decalajelor dintre urban şi rural, dintre localităţile mici şi mari.
Potrivit statisticilor, doar 44,3% dintre consumatorii casnici au locuinţele racordate la reţeaua de gaze naturale, în momentul de față. În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, procentul este mult mai mic, de circa 5%, deși este greu de conceput un trai decent în lipsa curentului electric.