Primarul oraşului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, a fost prezent, miercuri, 29 iulie 2020, la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, unde a susţinut ultima etapă a proiectului de reabilitare a opt torenţi de pe Valea Slănicului, primind votul unanim al Comisiei Tehnico-Economice din cadrul ministerului, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Slănic Moldova.

Cu o valoare de peste 20 de milioane de lei, proiectul îşi propune să rezolve problema pagubelor materiale rezultate în urma inundaţiilor, o problemă cu care comunitatea din Slănic Moldova se confruntă de ani buni.Ideea proiectului s-a născut imediat după inundaţiile din 2018, însă prima etapă a sa a durat puţin mai mult, deoarece a fost necesară reglementarea regimului juridic al terenurilor aferente şi adiacente torenţilor. Prin reabilitarea celor opt torenţi se vor evita de acum înainte atât inundarea gospodăriilor, cât şi distrugerile materiale provocate de ploile torenţiale.

Vor fi reabilitaţi torenţii din localitatea Cireşoaia, de pe strada Bradului, strada Zefirului şi strada Arieşului, cu o suprafaţă totală de 8.977 metri pătraţi; torenţii din localitatea Cerdac, de pe strada 1 Mai (pârâul Pavel şi pârâul Rape) şi strada Crângului, cu o suprafaţă totală de 5.619 metri pătraţi; precum şi torenţii din localitatea Slănic Moldova, de pe strada Sărăriei şi strada Primăverii, cu o suprafaţă totală de 8.927 metri pătraţi. În total, vor fi reabilitate 24 de amplasamente, cu o suprafaţă de 25.523 metri pătraţi.

„Vreau să mulţumesc Guvernului României, Ministerului Dezvoltării şi Companiei Naționale de Investiții pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în realizarea acestui proiect vital pentru Slănic Moldova. Este un parcurs început în 2018 şi finalizat acum cu succes, iar implementarea sa îi va ajuta pe toţi cei care sunt afectați, la fiecare inundație, de aluviuni și de blocarea drumurilor de acces către locuințe. De asemenea, implementarea sa ne va ajuta să trecem la o altă etapă de dezvoltare a localității noastre, în care să eliminăm riscurile generate de precipitațiile abundente și să putem asfalta drumurile existente pe lângă aceste râuri, pe lângă zidurile de sprijin ale torenților”, a declarat dl Gheorghe Baciu, primarul oraşului Slănic Moldova.

De săptămâna viitoare, Compania Națională de Investiții va începe demersurile necesare pentru scoaterea la licitație a lucrărilor aferente celor 8 torenți de pe Valea Slănicului. Durata de realizare a investiţiei este de 12 luni, din care 3 luni proiectarea şi 9 luni execuţia propriu-zisă.

„După asfaltarea singurei căi de acces spre staţiunea Slănic Moldova, care s-a realizat în această primăvară şi care a costat 6 milioane de lei, acesta este cel de-al doilea mare proiect care va ajuta într-un mod substanţial la dezvoltarea pe principii sănătoase a întregului oraş Slănic Moldova”, a mai spus primarul Gheorghe Baciu.