Toader Găureanu, directorul general al Roserv Green Energy, companie care deține RAFO, a prezentat succint, într-o postare pe Facebook, care sunt planurile noului proprietar al rafinăriei de la Onești, în perioada următoare. “Cu aceste proiecte, RAFO va fi din nou <în față>, pentru că speranța nu a murit încă”, a menționat Găureanu, după ce a punctat câteva dintre proiectele ce fac parte din programul de investiții ce vizează rafinăria. Unele dintre ele sunt deja în lucru!

“Orice subiect legat de RAFO este mereu actual! Da, rafinăria noastră a fost mereu în față! Prima Reformare, primele CC-uri, prima reconstruită de americani după tehnologia UOP, prima producătoare de combustibili euro… și atâtea altele! Toate realizate cu oameni minunați și cutezători!

Din 2004 am spune că a intrat în “Zodia Satanei” (am împrumutat numele ales de Carol al II-lea pentru memoriile sale), iar din 2008 s-a așternut o liniște prevestitoare de moarte…

Acum, după 12 ani a fost reaprinsă speranța! Pentru RAFO, actualii proprietari susțin un program de investiții, aflate în curs de realizare!

Și nu unul oarecare!

Rafinăria a intrat într-un proces de restructurare tehnologică. Primele proiecte sunt în lucru: Bioetanol cu cogenerare și fertilizatori organici, o centrală fotovoltaică cu electroniză PEM (pentru obținerea de hidrogen verde), triplarea capacității la hidrogen SMR și modernizarea necesară pentru a obține hidrogen albastru (cu captarea și procesarea CO2-lui), reluarea producției de MTBE și trecerea pe ETBE, modernizarea și repornirea unor hidrofinări pentru obținerea de HVO și SAF… și altele.

Cu aceste proiecte RAFO va fi din nou “în față”, pentru că speranța nu a murit încă.

Filmulețele care circulă pe canalele media, de altfel spectaculoase și emoționante (urmate de comentarii la fel de emoționante) realizate de un “profesionist”, arată demolarea Platformei P, a extracției din Platforma D și a unor instalații din RC1. Se vor demola și rezervoarele din rafinăria veche și GA3.

Pe aceste locuri se vor amplasa proiectele menționate mai sus.

În rest, Rafinăria rămâne protejată sub pernă de azot, prelungind așteptarea venirii unui investitor capabil să construiască o unitate petrochimică modernă (pentru acest proiect sunt necesare multe miliarde de euro, și mai ales acceptul celor de la Bruxelles sau de peste ocean…!), dar asta este altă problemă!

Tot ce se întâmplă astăzi la RAFO este un program făcut public și în continuare vom fi la fel de transparenți ca și până acum.

Închei cu… : “clipa când te părăsește speranța este clipa în care începi să mori”, a transmis Toader Găureanu.