Polițiștii de combatere a criminalității organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. din Bacău, au efectuat 14 percheziții, în 3 județe și în București, într-un dosar penal de înșelăciune, delapidare cu consecinţe deosebit de grave și spălare de bani.

La data de 1 iulie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Bacău, au ridicat în urma perchezițiilor, din județele Botoşani, Iaşi, Neamţ şi municipiul Bucureşti, mai multe documente cu valoare probatorie.

În fapt, începând cu decembrie 2018, în judeţul Neamț, ar fi fost constituită o grupare infracțională organizată care, prin intermediul unor persoane interpuse, ar fi preluat mai multe societăți comerciale cu valoare economică ridicată. În primă fază, prin societățile respective, ar fi achiziționat mărfuri de la diferiți furnizori.

Pentru plata mărfurilor în cauză ar fi fost emise bilete la ordin sau file CEC, iar la momentul în care banii ar fi trebuit să fie virați, tranzacțiile ar fi fost refuzate la plată pentru lipsă de fonduri disponibile în cont. 23 de persoane juridice au fost prejudiciate, cu aproximativ 2.400.000 de lei.

Totodată, s-a stabilit că bunurile ar fi fost revândute, ulterior, pe piața “neagră” la aproximativ 50-60% din valoarea lor, iar sumele de bani rezultate din activități, ar fi fost însușite de membrii grupării. Pentru disimularea activității infracționale, persoanele în cauză ar fi creat un circuit comercial fictiv, prin care ar fi încercat să creeze aparența faptului că mărfurile achiziționate iniţial ar fi fost revândute către alte persoane juridice.

În realitate, acestea ar fi fost societăți comerciale care nu ar fi desfășurat o activitate economică reală și care ar fi fost coordonate tot de persoanele bănuite prin alte persoane interpuse. Cu ocazia acțiunii, 7 persoane au fost aduse la audieri, 2 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, iar faţă de alte 4 a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliției Române. La activități au participat și polițiști de combatere a criminalității organizate din Neamţ, Botoşani şi Bucureşti.

În acțiuni au fost angrenați și jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani şi ai Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.