Creditul în valoare de 6.600.000 de euro contractat de Primăria Onești în anul 2006, în vederea modernizării sistemului centralizat de încălzire al orașului – astăzi abandonat! – va fi returnat în condiții mai avantajoase pentru bugetul local.

Astfel, în urma negocierilor cu banca creditoare, Primăria Onești a obținut o reducere importantă a ratei dobânzii de la “EURIBOR 3M+4,75%” la “EURIBOR 3M+1,75%”.

Ce înseamnă asta în cifre, în condițiile în care autoritățile locale mai au de achitat fix jumătate din creditul contractat în 2006, mai precis 3.330.147 de euro, termenul scadent fiind 31 mai 2026?

În primul an, această scădere a ratei dobânzii înseamnă o economie de aproximativ 100.000 de euro. Mai departe nu mă pronunț, pentru că nu știm cum va evolua EURIBOR pe piața interbancară, în perioada următoare”, ne-a declarat un funcționar al unei instituții bancare din oraș.

Până la închiderea contractului de credit în discuție, rambursarea se va face în 102 rate lunare egale în valoare de 32.648 de euro.

În 2006, Primăria Onești a contractat un credit în sumă de 6.600.000 de euro, scopul fiind modernizarea sistemului centralizat de termoficare al orașului, construit de la zero de către administrația Lemnaru.

În momentul de față, centralele termice de cartier, în care s-au investit milioane de euro, a fost abandonat de autorități, după ce majoritatea oneștenilor s-au debranșat de la sistemul centralizat și și-au montat central termice de apartament.

“Aceștia sunt niște bani aruncați la gunoi, ca de altfel multe alte investiții care s-au făcut în țara asta fără cap! Închipuiți-vă doar ce se putea face în oraș cu 6 milioane de euro! Lemnaru ar trebui tras la răspundere! Am înțeles că Primăria urmează să se împrumute ca să facă repare Calea Adjudului! Alți bani, altă distracție!, a comentat un oneștean.

Consilierii locali se vor reuni mâine, în ședință extraordinară, pentru a aproba noile condiții de rambursare a creditului luat de administrația Lemnaru.