Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană vineri, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1 februarie, 1.00, ora României), iar premierul britanic Boris Johnson se pregătește să introducă controale vamale și la frontieră depline pentru toate bunurile din UE care intră în Regatul Unit după Brexit, scrie incont.stirileprotv.ro.

Potrivit sursei citate, care citează cotidianul britanic The Daily Telegraph, aceasta este o tentativă de a pune presiune pe blocul comunitar în negocierile comerciale.

The Daily Telegraph mai scrie că Bruxellesul i-a prezentat Londrei o notă de plată de 1,09 miliarde de lire sterline tocmai la momentul ieşirii din UE, în urma recalculărilor operate în baza unui PIB mai mare şi a facturilor de TVA.

Săptămâna trecută, și cotidianul The Times scria că Boris Johnson vrea să folosească ameninţarea suprataxelor vamale în negocieri comerciale cu UE, Londra vizând taxe de până 30% la brânzeturi franţuzeşti şi de 10% la automobile germane.

Potrivit ziarului, liderul britanic a discutat cu miniştrii săi săptămâna aceasta despre posibilitatea folosirii taxelor vamale ca ”pârghie” în accelerarea negocierilor comerciale. (foto: ft.com)

Articolul integral AICI