Curtea de Conturi a descoperit, la o „primă strigare”, prejudicii de sute de mii de lei aduse de Societatea de Servicii Publice Municipale (SSPM) bugetului local al municipiului Bacău, la contractele privind  Modernizarea Insulei de Agrement, finalizarea Spitalului Municipal sau la cel privind peticirea străzilor din oraș, scrie zdbc.ro.

Curtea de Conturi a finalizat auditul la Primăria municipiului, Ziarul de Bacău reușind să consulte documentul ce urmează a fi prezentat Consiliului Local. Dintre abaterile constatate, sare în ochi situația Societății de Servicii Publice Municipale Bacău (SSPM), unde inspectorii au găsit nereguli grave. În unele cazuri, așa cum o recunosc în raport, angajații Curții de Conturi nici nu au reușit să calculeze prejudiciile aduse, deoarece „nu există acte justificative și financiare la Primăria Bacău”

Cele mai importante lucrări pentru care municipalitatea a contractat propria firmă sunt reabilitarea Insulei de Agrement, finalizarea etajelor 4 și 5 de la Spitalul Municipal și contractul de întreținere și reparare a infrastructurii (străzilor) din municipiu.

Prețuri umflate la Insula de Agrement

Pentru modernizarea Insulei de Agrement, Primăria Bacău a atribuit SSPM, „fără note justificative”, un contract de peste 12 milioane de lei. Auditorii susțin că Primăria ar fi trebuit să controleze SSPM așa cum o face cu un departament sau serviciu propriu și să verifice și să negocieze prețurile și tarifele SSPM la întocmirea ofertei, fapt care, se arată în raport, nu s-a întâmplat. De altfel, Primăria a recunoscut că nu deține documente de achiziție pentru materialele puse în operă la Insulă. Practic, SSPM a facturat cum a dorit, iar Primăria a semnat de recepție fără o minimă verificare.

Reprezentanții Curții de Conturi au dat exemple în care SSPM a umflat prețurile materialelor chiar și de 2 ori față de prețul pieței. Societatea a cumpărat ferestre glisante cu 2.973 de lei/mp, în timp ce pe SEAP auditorii au identificat același tip de ferestre cu doar 1.413 lei/mp. Numai în acest caz, Primăria a achitat către SSPM o diferență nejustificată de 599.000 lei. (foto: zdbc.ro)

Articolul integral AICI