Prefectul județului Bacău, Lucian Bogdănel, alături de conducerile ISU Bacău și APIA, a convocat, ieri, o primă rundă de discuții cu primarii localităților în care, potrivit evidențelor Inspectoratului, incidența incendiilor de vegetație este cea mai ridicată.
Aproximativ 2.200 de hectare de suprafețe agricole și fond forestier au fost afectate de arderile necontrolate, consecințele negative culminând – marți – cu decesul unei persoane în vârstă de 75 de ani, din comuna Pârgărești.
„Focul este pus, cu precădere, de persoane vârstnice din mediul rural, care au recurs dintotdeauna la această practică: însă un cumul de factori de risc – secetă, uscăciune și intensificarea vântului –, precum și inconștiența unora, au transformat incendiile într-un veritabil flagel.
Cum aceste persoane în etate nu stau pe Facebook și nu urmăresc știrile pe net sau la TV, am solicitat imperativ primarilor să treacă la informarea verbală, din om în om, la nivelul localităților pe care le conduc, astfel încât cetățenii tentați să aprindă focul să fie pe deplin informați atât cu privire la pericole, cât și la consecințele pe care le vor suporta.
Mesajul va fi unul simplu, ușor de înțeles de oricine: ESTE INTERZISĂ INCENDIEREA VEGETAȚIEI USCATE!
Le-am comunicat, totodată, edililor că nu vor fi lăsați să se descurce de unii singuri, că responsabilitatea nu va fi „pasată” exclusiv pe umerii lor și că vor avea întotdeauna în Instituția Prefectului și conducerea ISUJ Bacău parteneri de încredere, îndeosebi la greu. Dar, pentru a combate eficient practica păguboasă a arderilor necontrolate, este nevoie de mai multă întrebuințare în plan local și de sporirea capacității administrative – în respectivele localități – pe linia situațiilor de urgență.
La Instituția Prefectului și ISUJ nu ne acoperim de acte spre a fugi de responsabilități, însă vom fi intransigenți cu punerea în aplicare a planurilor de măsuri ce vor fi comunicate către autoritățile administrației publice locale, mai ales că există și obligații legale în acest sens.
Efortul primarilor este notabil: în 90 din cele 93 de unități administrativ-teritoriale din județ sunt înființate servicii voluntare pentru situații de urgență. Dar aceste servicii voluntare trebuie operaționalizate și dotate cu echipamente & resursă umană adecvate, astfel încât intervențiile să fie prompte și eficiente. Fac această precizare deoarece doar prin intervenții rapide, cu personal pregătit la fața locului, poate fi împiedicată extinderea necontrolată a focului și, astfel, substanțial limitate posibilele pagube”, a precizat prefectul județului Bacău, Lucian Bogdănel.
O discuție similară va avea loc și vineri. (foto: facebook.com/Lucian Bogdănel)