Având în vedere discutarea propunerii unei vacanțe de două săptămâni, care ar presupune decalarea examenelor pentru elevii din an terminal, Asociația Elevilor din Județul Bacău, laolaltă cu asociațiile elevilor din Vâlcea, Constanța, Maramureș, București și Ilfov solicită Ministrului Educației ignorarea acesteia și asumarea unor măsuri sanitare clare și fundamentate.

Comunicatul Asociației Elevilor din Bacău:

Asociația Elevilor din Bacău (AEBC), Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) solicită ignorarea propunerii conform căreia se dorește modificarea componenței anului școlar.

USR Plus a prezentat luni, 11.10.2021, la Palatul Cotroceni, o propunere conform căreia se va face decalarea anului școlar cu două săptămâni, în care elevii urmează să aibă vacanță, drept măsură pentru limitarea transmiterii virusului Sars-CoV-2. Această inițiativă este asemănătoare celei asumate anul trecut în aprilie, în perioada valului 3 de infecții.

Numărul cazurilor de infectare covid în rândul personalului didactic și al elevilor este unul mare, totuși o pauză de două săptămâni de la participarea la cursuri nu doar că are repercusiuni precum lipsa continuității actului educativ ci și inconsistență în pregătirea elevilor.

Astfel, o soluție potrivită ar fi asigurarea trecerii online la nivel național timp de două săptămâni, dublată de măsuri preventive după această perioadă precum: asigurarea testării gratuite în școli, organizarea orelor cu prezență fizică până la rata de infectare egală cu 6 la mia de locuitori, cu excepția claselor în an terminal.

Nesiguranța creată pe tema prezenței elevilor la școală și asumarea unor măsuri neclare, care pun în pericol sănătatea elevilor și care se schimbă săptămânal dăunează elevilor. O vacanță de două săptămâni fără o analiză reală a nevoilor beneficiarilor primari ai actului educațional este o măsură lipsită de sens și fundament. La toate acestea se adaugă și decalarea examenelor elevilor din ani terminali, care ar însemna o întârziere inutilă și ineficientă, mai ales luând în considerare faptul că programa este un stufoasă, în comparație cu acelea din ultimii doi ani.

Amânarea examenului de bacalaureat, care are un grad de dificultate ridicat din punctul de vedere al materiei necesare pentru pregătirea acestuia față de cel dat de absolvenții din anii trecuți, aduce un dezavantaj evident elevilor, dublat de faptul că unitățile de învățământ nu pot asigura condiții optime pentru desfășurarea acestuia, având în vedere dotările unităților de învățământ și temperaturile specifice perioadei. Astfel, pregătirea lacunară din ultimii doi ani datorată orelor online făcute superficial, a lipsei de dispozitive și a perioadei extinse pe care s-au petrecut aceste lucruri nu motivează alegerea Ministerului Educației de a nu modifica programa.

Pe această cale, asociațiile de elevi solicită Ministerului Educației stabilirea unor norme sanitare pentru prevenirea infecției cu virusul CoVid-19 care să se muleze pe nevoile reale ale elevilor. Testarea gratuită în școli, trecerea în online în funcție de rata de incidență a localității și continuarea orelor de curs, fie ele online sau fizic sunt măsuri necesare având în vedere contextul în care ne aflăm.

„Ministrul Educației, realizând că mandatul său este un eșec din care se remarcă: lipsa instrumentelor necesare pentru orele online, tăierea burselor și a transportului elevilor, numirile din ARACIP, dorește să rămân în memoria colectivă drept salvatorul elevilor în fața mediului online. În loc să ia în considerare riscurile la care sunt supuși aceștia și să ia o serie de decizii cumpătate și să dezvolte infrastructura sistemului online, să asigure testarea în școli și siguranța elevilor, acesta gândește doar prin prisma propriei cariere politice. Același lucru se aplică și referitor la programa elevilor de clasa a XII-a, domnul Cîmpeanu nu ne dezamăgește așteptările, ignoră complet situația de la firul ierbii și își bate joc de elevi. Când vom putea vedea o schimbare oare?” – Alexandra-Ioana Guramba, președinte. (foto: imagine ilustrativă)