Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a acordat, recent, un contract în valoare de 364.000 de lei (circa 80.000 de euro) pentru expertiza tehnică a unui număr de 28 de poduri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, aflate într-o stare foarte precară, informează libertatea.ro.

Unul dintre aceste 28 de poduri se află în localitatea Ciobănuș (comuna Asău), din județul Bacău, pe DN 12A, construcția fiind cea care leagă municipiul Onești de Miercurea Ciuc și care traversează Carpații Orientali pe Valea Trotușului.

Podul din Ciobănuș este cel mai vechi dintre cele 28 care trebuie expertizate, are o lungime totală de 64 de metri și a fost ridicat în 1930, an în care pe tronul României urca Regele Carol al II-lea!

În 88 de ani, podul care leagă Onești de Miercurea Ciuc nu a fost niciodată modernizat sau reparat, aflându-se într-o stare avansată de degradare și fiind un pericol permanent pentru cei care îl tranzitează.

Contractul, atribuit pe 28 februarie, presupune <soluții propuse în fiecare expertiză, care vor fi detaliate pentru fiecare pod în parte, în măsura în care este posibil>.

Un criteriu important îl reprezintă activitățile <ce trebuie întreprinse imediat pentru punerea în siguranță a structurii și traficului>. De asemenea, tot potrivit Caietului de sarcini, <CNAIR  SA, prin DRDP Iași, își rezervă dreptul de a recupera de la Prestator orice prejudicii care vor fi generate de întârzierile cauzate de erorile/lipsa de profesionalism/superficialitatea tratării studiilor și lucrărilor>”, notează libertatea.ro.

Din cele 28 de poduri cu probleme aflate pe raza a 7 județe (Bacău, Neamț, Vrancea, Suceava, Galați, Botoșani și Iași), 8 poduri se află în județul Bacău (vezi lista alăturată).

În listă mai sunt poduri care traversează drumuri importante: pe DN 11, care leagă Brașovul de Bacău, pe DN 15, care leagă orașele Turda șii Bacău, și pe DN 28, care leagă Romanul de Iași.

În Onești, podul peste râul Trotuș ar urma să intre în renovare în acest an, fiind demarat deja procesul de licitație pentru desemnarea constructorului (care va fi în același timp și proiectantul lucrării).

Sursa foto: libertatea.ro