În programul electoral lansat în perioada campaniei electorale am creionat un proiect pentru relansarea activității economice pe platforma industrială Onești, proiect pe care îl prezentăm în detaliu acum. Începând de săptămâna viitoare, Organizația Partidului Național Liberal a Municipiului Onești va lansa și o dezbatere publică legată de proiectul legat de dezvoltarea zonei industrial, se arată într-un comunicat de presă al PNL Onești.

Planul de măsuri propus de PNL Onești cuprinde 12 puncte, și sunt așteptate opiniile și sugestiile cetățenilor orașului.

PROGRAMUL DE RELANSARE A ACTIVITĂȚII ECONOMICE PE

PLATFORMA INDUSTRIALĂ ONEȘTI

Onești, orașul care s-a născut odată cu înființarea Grupului Industrial Borzesti, se află în declin economic deși are pe teritoriul său o zona în care și-au desfășurat activitatea mari întreprinderi și societăți comerciale specializate în prelucrarea petrolului, petrochimie, producerea energiei termice și electrice, construcții industriale, producție, reparații si montaj utilaje chimice, servicii industriale, diverse etc.

Schimbările politice și economice, dezinteresul, nepriceperea sau lăcomia liderilor politici si administrativi au dus la falimentul tuturor societăților care au activat pe platforma industrială Onești.

Astăzi, una din cele mai mari platforme industriale din țară, în suprafața de peste 1000 ha, dotată cu o infrastructură de transport și utilități care permite orice activitate industrială, este practic nefolosită și se degradează zi de zi.

Pentru relansarea activității economice pe platforma industrială am conceput un plan de măsuri coerent prin care Consiliul Municipal Onești, Consiliul Județean Bacău și autoritățile centrale încurajează și sprijină investitorii interesați să valorifice resursele naturale ale zonei și o forță de muncă specializată sau care poate fi instruită în unitățile de învățământ specializate existente:

 1. Definirea și instituirea prin acte administrative a Zonei Industriale Onești ca spațiu dedicat dezvoltării economice și industriale, limitat teritorial de Calea ferată Adjud -Onești, râul Trotuș și drumul județean DJ 114.
 2. Refacerea PUG în acord cu noul statut al Zonei Industriale Onești.
 3. Stimularea fiscală a firmelor rezidente în Zona Industriala Onești prin stabilirea unor valori minime pentru impozitul pe terenuri și imobile în conformitate cu limitele de competență ce revin autorităților locale.
 4. Realizarea Parcului Științific și Tehnologic “TEHNOCITY ONESTI” prin parteneriatul dintre Consiliul Municipal Onești, CJ Bacău, CCI Bacău, universități și institute de cercetare- proiect cu finanțare europeană în valoare de 12 milioane euro, inițiat de CCI Bacau, apreciat de ADRNordEst ca fiind cel mai bun proiect din Regiunea Nord Est, așteaptă din martie 2017 implicarea administrației locale oneștene și a celei județene.
 5. Înființarea Parcului Industrial Onești – prin parteneriatul dintre Consiliul Municipal Onești, Consiliul Județean Bacău și comunitatea de afaceri, cu facilitățile acordate de Legea 186/2013 privind constituirea si funcționarea parcurilor industriale. Inițiativa Guvernului Orban privind acordarea de grant-uri pentru firmele rezidente in parc va spori interesul acestora si va mări șansele înființări parcului.
 6. Includerea în Studiul de fezabilitate a Autostrăzii A13 a unor soluții de acces “spre” și “dinspre” Zona Industrială Onești.
 7. Includerea tronsonului de cale ferată Adjud-Onești în programul de modernizare a liniei de mare viteză Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Pașcani-Iaşi – Suceava – Siret (Vicşani) pentru creșterea capacității portante și a vitezei de circulație.
 8. Realizarea unui terminal intermodal auto-CF.
 9. Ecologizarea și refacerea siturilor contaminate istoric- terenuri și bataluri în care sunt depozitate reziduurile proceselor chimice și petrochimice.
 10. Reabilitarea infrastructurii educaționale și sprijinirea unităților de învățământ pentru reluarea și dezvoltarea învățământului tehnic și profesional.
 11. Revizuirea și adaptarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă la noile cerințe ale Zonei Industriale Onești.
 12. Includerea județului Bacău în Programul Operațional Tranziție Echitabilă 2021-2027 pentru a beneficia de finanțări dedicate proiectelor de diversificare si reconversie economică, cercetare și inovare, digitalizare, energie, mediu, ocuparea forței de formare profesională.