Evoluția alarmantă a focarelor de pestă porcină africană a determinat prefectul județului Bacău, Maricica Luminița Coșa, să convoace Centrul Local de Combatere a Bolilor.

Chiar dacă la nivelul județului Bacău nu s-au identificat cazuri de pestă porcină africană, în ședința de vineri, 13 iulie, s-a decis interzicerea tuturor târgurilor de animale pe raza județului.

“Prefectul județului Bacău, Maricica-Luminița Coșa a convocat vineri, 13 iulie 2018, de la ora 10.00, Centrul Local de Combatere a Bolilor în ședință de analiză, dat fiind faptul că există, în țară, o situație deosebită, determinată de evolutia alarmantă a focarelor de Pestă Porcină Africană

La nivelul județului Bacău nu sunt identificate cazuri de pestă porcină africană.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au prezentat un material care a cuprins o descriere succintă a bolii, situația epidemiologică internă și internațională, măsurile implementate de către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău pentru prevenirea apariției bolii precum și vulnerabilitățile planului de măsuri stabilit, întâlnite în acțiunile efectuate cu această ocazie.

În scop preventiv, se va înființa o Celulă de primă intervenție care să aplice măsurile specifice de prevenire a extinderii bolii, în focarele de mici dimensiuni, formată din reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău, Direcției Agricole Bacău, Instituției Prefectului– județului Bacău, Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, Gruparea Mobilă de Jandarmi și Agenției de Protecție a Mediului.

Prefectul județului Bacău, doamna Maricica-Luminița Coșa a solicitat un plan de măsuri și acțiuni care urmează a fi aplicat în cazul apariției Pestei Porcine Africane.

In următoarea perioadă vor fi interzise toate târgurile de animale pe raza județului Bacău și se vor efectua controale de către echipe mixte pentru a se verifica gradul de implementare a măsurilor stabilite”, se arată într-o postare pe pagina oficială de facebook a Instituției Prefectului Bacău.