Într-o economie mare, în curs de dezvoltare, intens populată şi bazată pe consum cum este China, un virus puternic patogen poate frâna creşterea, consecinţele fiind simţite la nivelul economiei mondiale. China este o verigă importantă în lanţul comercial global, scrie zf.ro.

Specialiştii spun că virusul din Wuhan, din cauza căruia au fost puse sub carantină mai multe oraşe mari din China într-un exerciţiu de prevenţie fără precedent al autorităţilor chineze, poate avea asupra economiei un efect mai puternic decât epidemia mortală de SARS (sindromul respirator sever acut).

Autorităţile sanitare din Wuhan au început să închidă oraşul cu 11 milioane de persoane, declarând „stare de război“. Teama de virusul de tipul coronavirus se răspândeşte rapid. La fel creşte şi numărul de noi infecţii raportate. Trenurile şi cursele aeriene dinspre Wuhan au fost anulate. Ieri, alte două oraşe – Huanggang, cu 7,5 milioane de locuitori, şi Ezhou – erau în carantină, mai scrie sursa citată.

Vestea bună este că noul virus pare, până acum, să fie mai puţin contagios decât cel care a produs SARS în anii 2000 – acesta se transmitea de la animal la om şi a ucis în cele din urmă peste 700 de persoane.

O veste proastă este că nimeni din afara Chinei nu poate şti amploarea reală a epidemiei. Autorităţile chineze asigurau în urmă cu câteva zile că boala este sub control, că focarul a fost izolat şi că au găsit virusul la doar câteva zeci de persoane.

O altă veste proastă este că infrastructura de transport a Chinei, cu trenuri de mare viteză şi o reţea extinsă de rute aeriene, este mult mai dezvoltată decât era în timpul epidemiei de SARS din 2003. De aceea virusul pare că se răspândeşte mai rapid. (sursa foto: zf.ro)

Articolul integral AICI