Specialiștii de la Pro Green Onești, societate specializată în domeniul horticulturii, avertizează asupra faptului că, în goana după profit – cu cât fructele și legumele arată mai bine, cu atât sunt mai vândute – se întâmplă adesea ca producătorii agricoli să administreze îngrășământ după ochi, ceea ce determină un exces de nitrați.

Consumul prea mare de nitrați poate provoca diferite afecțiuni, cum ar fi intoxicațiile cu nitrați, alergii sau chiar cancer gastric. În multe situații, această concentrație mare de nitrați este determinată tocmai de producătorii agricoli, prin utilizarea neconformă a îngrășămintelor. Pur și simplu, sunt mulți producători agricoli care nu mai măsoară doza, ci administrează îngrășăminte după ochi și sunt cazuri ca fructele și legumele cultivate autohton să fie chiar mai periculoase decât cele de import.

Zilele trecute, directorul general al Pro Green, ing. Radu Marian Apostu, a avut curiozitatea să verifice concentrația de nitrați la un pepene cumpărat dintr-o piață de lângă Slobozia, Ialomița, iar detectorul a indicat o valoare mult peste limita maximă admisă (vezi foto mare).

Apostu nu a fost neapărat luat prin surprindere de rezultatul testului, directorul Pro Green Onești cunoscând faptul că destui producători agricoli folosesc îngrășămintele după cum îi taie capul.

“Trebuie știut că orice fertilizare se face după un buletin de analiză. Asta presupune ca, înainte de înființarea culturii, să se ia probe de sol. Aceste probe se trimit la un laborator certificat pentru analize la sol, cum ar fi, de exemplu, ALCEDO București, după care se va face fertilizarea de bază, cu îngrășăminte granulate organice sau minerale, ținând cont de recomandările primite de la laborator. Numai dacă este cazul, în timpul perioadei de vegetație, se vor face fertilizări faziale cu îngrășăminte granulate sau foliate.

Pentru necunoscători, fac precizarea că un sol conține anumite macroelemente – azot, fosfor și potasiu, și anumite microelemente – bor, cupru, fier, mangan, molibden, zinc, în procente diferite de la o zonă la alta. De aceea este obligatorie analiza solului, ca să afli exact ce tratament trebuie să aplici culturii. Fiindcă nitrații nu reprezintă altceva decât un exces de azot. Iar acesta poate fi determinat de fertilizarea neconformă, de exemplu o cantitate mare de azot în condițiile lipsei unor analize a solului. În cazul excesului de azot, acesta se va regăsi în final în fruct. În mod sigur sunt destui fermieri care aplică tratamentul după ureche, de aceea întâlnim astăzi pe piață atât de multe fructe și legume cu o concentrație ridicată de nitrați. Mulți producători agricoli de la noi au început să folosească îngrășăminte naturale și minerale în exces”, a explicat Radu Marian Apostu.

Vizual, e greu să se stabilească cantitatea de nitrați din fructe și legume. Specialiștii susțin că e posibil totuși de micșorat cantitatea de nitrați din anumite legume. De pildă, dacă înainte de a fi puși la fiert cartofii sunt ținuți 30 de minute în apă, cantitatea de nitrați scade cu 20 la sută.