Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică cod galben pentru intervalul 13 iunie, ora 14 – 15 iunie, ora 16. Aceasta vizează posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

În județul Bacău este vizat bazinul hidrografic al râului Trotuș, împreună cu afluenții acestuia din bazinul mijlociu şi inferior și cursurile de apă necadastrate.

Astăzi, 13 iunie 2018, a avut loc în cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, ședința Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență generată de emiterea avertizărilor hidrologice cod galben și cod portocaliu.

Drept urmare, conducerea A.N. „Apele Române” a dispus la nivel național pe zonele aflate sub avertizare, întărirea monitorizării cursurilor de apă, pregătirea materialelor de intervenție și asigurarea volumelor de atenuare în acumulările aflate în administrare. Totodată, vor fi atenționați deținătorii de acumulări piscicole pentru asigurarea tranzitării viiturilor în mod corespunzător.

Dată fiind caracteristica rapidă a potențialelor precipitații și a dificultății localizării nucleelor altfel decât prin avertizări meteorologice și hidrologice imediate, se va asigura întărirea colaborării cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și autoritățile locale, în vederea diminuării efectelor  inundațiilor.

Sursa: AN “Apele Române” – Administrația Bazinală de Apă Siret